Reţeta asta se transmite la noi din mamă în fiică, îmi amintesc cum ne făcea străbunica, în cuptorul de pâine, odată cu pâinea, era aşa ca un fel de desert, sau ne făcea pâinici micuţe cu câte un ou înfipt în ele.
Scoatem prunele din congelator cu o zi înainte ca să se decongeleze şi le punem într-o strecurătoare să se scurgă toată apa cu siropul rezultat în urma decongelării.
Într-un bol punem făina, facem o groapă la mijloc unde zdrobim drojdia, peste ea o linguriţă de zahăr şi 50 de ml apă călduţă, lăsăm la înflorit.
După ce a înflorit frumos preparăm aluatul împreună cu făina rămasă, restul de apă şi sarea.
Frământăm bine iar la final adăugăm o lingură de ulei călduţ, mai frământăm cât să se încorporeze uleiul şi lăsăm la crescut aproximativ 30 de minute.
Între timp preparăm umplutura din prune cu zahăr, scorţişoară şi vanilie.
Ungem tava cu ulei şi tapetăm cu făină.
Scoatem aluatul din bol, presărăm făină pe masă şi întindem o foaie dreptunghiulară, groasă de 1 cm. Tăiem foaia în cubuleţe. Aşezăm cu o lingură prune pe fiecare cubuleţ.
Împăturim cele 4 capete bine ca să nu iasă siropul apoi întoarcem moşocoarna cu capetele în jos şi o aranjăm în tavă. Procedăm la fel cu tot aluatul până terminăm.
Încălzim cuptorul şi coacem moşocoarnele la o temperatură de 180 de grade aproximativ 50 de minute, până devin rumene şi au fundul tare.
Când sunt gata se stropesc cu apă şi zahăr şi se acoperă cu un prosop.
Poftă bună!
1
pentru acest preparat cele mai bune prune sunt cele Bistriţe;