Savarina a fost una dintre prajiturile mele preferate din copilarie !
Pofta buna ^^ !
Se separa galbenusurile de albus.
Albusul se bate cu zaharul ;compozitia ca de bezea.
Galbenusul il amestecam bine cu putina sare si il adaugam peste compozitia de bezea.
Se adauga pesmetul in care am pus faina si putin lapte plus cele 3 linguri de ulei ...si am amestecat treptat ca sa nu se lase compozitia. Adaugam si drojdie proaspata si framantam bine, apoi lasam la dospit compozitia putin intr-un vas acoperit cu o carpa umeda.
Intre timp se ung formele cu ulei ,iar dupa ce s-a dospit putin compozitia se umplu formele cam trei sferturi cu compozitie.
Le adaugam la cuptor, in prealabil incalzit la 180-200 grade timp de 20-30 minute.
Intre timp preparam siropul cu apa calduta intr-o oala mai mica si o punem pe foc si adaugam zahar ,lasam sa fiarba pana se ingroasa putin continutul.
Luam de pe foc olicica ,o lasam deoparte sa se raceasca nu forte mult apoi adaugam esenta de rom si cea de vanilie.
Dupa ce savarinele s-au copt ...le scoatem si taiem capace bombate de care nu avem nevoie. Le taiem de mai sus de mijloc , si baza o pastram ca si capac de savarina...Acum le insiropam cat mai bine cu siropul facut de noi ,caldut ,si le lasam sa se raceasca foarte bine. Insiropam si capacele cu grija , cateva secunde, ca sa nu se rupa.Separat batem frisca bine cu robotul, adaugand praful de frisca, lapte si 1-2 linguri de smantana grasa de prajituri.
Umplem savarinele cu frisca si adaugam capacele , iar deasupra punem topping de fructe dupa preferinte.
Se lasa cel putin doua ore la rece apoi se servesc.
Mai puteti face cu gelfix si sirop de zmeura capacele... dar dureaza mai mult ( eu asa le-am facut in prima instanta dupa cum vedeti in poze)
1
Le testam cu scobitoarea pentrua vedea daca sunt coapte.
2
Ca sa nu se lase frisca sa o bagati in congelator 5-10 minute ( depinde de cum raceste frigiderul vostru)
3
Mai puteti pune in loc de topping niste dulceata groasa de visine; ( este mai simplu si mai rapid)