Aceasta prajitura a fost creata in onoarea celebrei balerine de origine rusa Anna Pavlova. Practic blatul de bezea si crema de frisca formeazafustita din tul specifica balerinelor.
Se crede ca aceasta prajitura fost inventata in Noua Zeelanda, Australia.
Pentru bezea, albusurile se bat spuma, iar apoi se adauga zaharul treptat. Se mixeaza pana se topeste zaharul (valabil daca folositi zahar tos).
Atentie! Daca folositi zahar tos, nu il punenti pe tot o data, pentru ca se va topi foarte greu, iar timpul de mixare se va dubla.
Cand este gata, se adauga amidonul, otetul, vanilia, zaharul vanilat si se mai mixeaza cateva min.
Varianta 1 (tort)
Se aseaza o hartie de copt pe o tava intinsa de aragaz si se deseneaza un cerc. Se adauga bezeaua, incercand sa nu depasiti (prea mult) cercul. Marginile trebuie sa fie mai inalte.
Se da la cuptul (incins bine impreabalil). Se coace 90 de minute la 100 grade,cu usa de la cuptor intre- deschisa. Bezeaua trebuie sa fie crocanta pe exterior si cremoasa pe interior.
Atentie! nu va speriati cand o sa vedeti ca a crapat bezeaua, este ok.
Varianta 2 (Mini Pavlova)
Se fac cerculete cam de 10 cm diametru, iar marginile trebuie sa fie un pic mai inalte. In rest, este identic cu procedeul de mai sus.
Dupa ce sunt gata, se lasa sa se raceasca in cuptor.
Pentru crema nu trebuie decat sa mixam frisca cu mascarpone, sa adaugam esenta si zaharul vanilat. Apoi dam la rece pana sunt gata si bezelele.
Se aranjeaza pe platou, inainte sa fie servite, altfel bezeaua nu va mai fi crocanta, si se va inmuia.
Peste bezea se adauga un strat de fructe, crema , iar la final inca un strat de fructe (ceva mai putine).
1
Puteti sa folositi si fructe de padure congelate, dar dupa ce le decongelati, sa le dati intr-un clocot cu 2-4 linguri de zahar, ca altfel sunt acrisoare.