Nu am reușit să aflu originea lor exactă, decât faptul că brânzoaicele sunt un preparat tradițional în zona Slava Cercheza, o așezare ruso-lipovineană din Dobrogea. Acolo, brânzoaicele se fac din cocă dospită și sunt umplute cu brânză, varză, orez sau dovleac. Azi vom coace brânzoici cu brânză și stafide. :)
Începem cu aluatul: drojdia o dizolvăm în lapte, adăugăm oul și untul și omogenizăm cu un tel pentru amestecuri ușoare. Adăugăm zahărul și sarea, apoi făina cernută. Frământăm un aluat compact pe care îl lăsăm să dospească bine. Dacă e nevoie puteți să mai adăugați făină.
Lăsând stafidele și nuca de cocos la o parte, omogenizați brânza cu restul ingredientelor folosind mixerul vertical cu cuțit. La final adăugați stafidele.
Aluatul dospit îl întindeți subțirel pe masa de lucru, îl tăiați astfel încât să obțineți pătrate de cca. 8/8 cm. Puneți din umplutura de brânză pe fiecare pătrat, apoi lipiți marginile obținând brânzoicile dorite. Le puneți în tavă pe hârtie de copt, le ungeți cu ou și presărați nuca de cocos. Se coc în cuptorul preîncălzit, timp de 15-20 minute la o temperatură de 180 de grade.
Rezultatul este unul delicios: niște mini brânzoici pufoase cu multă brânză și stafide și cu o aromă de neuitat în zilele răcoroase de iarnă.