Midiile sunt cele mai accesibile fructe de mare, doar vreo 12 lei/kg si in aceasta perioada se gasesc cam in toate supermarket-urile din Constanța. De cum le-am zarit, am inhatat un saculet si acasa cu ele.
Primul pas si cel mai complicat, este curatarea midiilor. Pentru aceasta activitate, folositi o periuţă de dinti, un spalator de inox sau chiar un cutit de razuit. Trebuie tinute vreo 10 minute în apă rece, pentru a se elimina nisipul din ele. Apoi, le luati frumusel pe fiecare in parte, le smulgeti mustatile acelea urate, pe care midiile le folosesc pentru a se prinde de stanci si le curațați cochilia cat puteti de bine. Midiile deschise nu se folosesc. Eu am aruncat cam 20% din ele. Iar, cele care nu se deschid la fierbere, de asemenea, nu se utilizeaza.
Incalzim usor uleiul de masline impreuna cu untul. Cand untul devine cremos, adaugam sare dupa gust, ardeiul iute si usturoiul tocat marunt.
Amestecam bine si dupa aproximativ un minut stingem cu vinul alb.
Imediat adaugam si midiile. Acoperim vasul și lasam sa fiarba la foc mic pentru vreo 5 minute.
Dupa cele 5 minute veti observa ca molustele noastre si-au deschis carapacea, asteptand sa fie servite.
Adaugam smantana si mai lasam pe foc maxim un minut. Oprim aragazul si presaram deasupra patrunjel tocat marunt.
Sunt delicioase langa o portie de cartofi prajiti!
Pofta buna!!