Maslinele negre se spala, se scurg si apoi se cresteaza cu un cutit fiecare maslina in 2-3 locuri.
Se pun intr-un lighean mare si se lasa in apa 4-5 zile, schimband apa de 2 ori pe zi.
Se scurge apa si se pune 1 kg de sare grunjoasa peste masline, amestecand usor sa se repartizeze sarea uniform.
Se pun maslinele intr-o plasa cu ochiuri( putin mai mici decat dimensiunea maslinelor) si se pun la loc in lighean.
Se pune peste masline un platou mare cu un obiect greu, pentru a le presa.
Se schimba pozitia plasei cu susul in jos zilnic.
Se lasa astfel 40 de zile.
Dupa 40 de zile se spala maslinele de sare si sunt gata pentru consum.
Se pun intr-un bol si se lasa pana a 2-a zi in ulei de masline,ardei iute taiat bucatele,suc de lamaie si ce arome mai dorim; rozmarinul le da o aroma speciala.
Pentru conservare ,se pun in borcane cu bucati de lamaie taiate cubulete de cca 2-3 cm.
Nu se umplu borcanele complet;se acopera maslinele cu o rondela de plastic perforata ce nu le va permite sa se ridice la suprafata cand adaugam apa.
Se adauga apoi saramura: pentru fiecare litru de apa se calculeaza 75 de grame de sare, sau cum descriu foarte plastic localnicel, sa simti ca este “dulce de sarata”.
Se pune apa cu sarea la fiert si cand da in clocot se opreste focul.Se lasa sa se raceasca.
Pe maslinele negre nu se pune suc de lamaie in borcane pentru conservare , deoarece le decoloreaza.
Apa trebuie doar sa acopere maslinele; restul de 3-4 cm se umplu cu ulei de masline, care are rol de izolare si nu va permite formarea mucegaiului.
Se inchid ermetic borcanele si se lasa pe o tava inca o zi pentru a supraveghea fermentarea
Pofta buna!