E prima dată când pregătesc soia boabe. E oarecum asemănătoare cu fasolea, dar gustul e totuși diferit și parcă fierbe mai greu.
Iata cateva beneficii ale consumului de soia (conform site-ului www.csid.ro):
Consumul de soia este recomandat în caz de astenie, surmenaj, convalescenţă, hepatită, diabet, gută, reumatism, dislipidemii, ateroscleroză, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică, obezitate.
În plus, datorită conţinutului său bogat în proteine integrale este un aliment de bază pentru dieta vegetarienilor, care poate suplini absenţa proteinelor animale.
Fitosterolii, lecitina, acizii graşi Omega-3 şi alte substanţe din compoziţia seminţelor de soia împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului mamar.
Soia are efecte benefice şi în ceea ce priveşte funcţionarea tractului digestiv, uşurând procesele digestive şi de asimilare. Consumarea produselor pe bază de soia duce şi la un mai bun reglaj în ceea ce priveşte ciclurile menstruale.
Izoflavonele, adică acei compuşi asemănători hormonilor feminini, contribuie la echilibrarea organismului femeilor aflate la menopauză, precum şi la combaterea efectelor menopauzei – osteoporoză, bufeuri, stări psihice contradictorii, circulaţie proastă.
Soia spălată o pui într-un vas cu apă să se îmnoaie de seara; a doua zi, scurgi apa și o pui într-un vas cu apă caldă să fiarbă; o lași să clocotească câteva minute, scurgi apa, clătești boabele sub jet de apă rece, apoi le pui din nou la fiert cu apă caldă și frunza de dafin.
Cureți și speli legumele.
Ceapa o tai felii, morcovul îl dai pe răzătoarea mică, roșia și ardeiul le tai cubulețe. Mușchiul îl tai felii. Adaugi legumele si afumătura peste soia.
Pui sare și piper după gust. Lași să fiarbă până când se înmoaie soia. Adaugi pătrunjelul tocat și servești.