Umbland mult prin lume, cu un buget redus, isi pune amprenta pe modul de a-ti pregati mesele. Cand calatoresc prin Europa si stau la hosteluri, ma simt de a dreptul ca si intr-un serial tip “Survivor”. Pentru unii, poate fi inimaginabil sa te descurci oriunde pe batranul continent, cu un buget de pana in 2 Euro/zi. Eu reusesc asta, bazandu-ma foarte mult pe sectiunile de “free-food” ale hostelurilor, ofertele speciale din piata sau supermarketuri sau ca si in acest caz folosind ce ofera mama natura.
Zilele trecute, abia am ajns in nordul Angliei si am avut ghinionul ca primul hostel de care am dat sa nu-mi ofere mai nimic la sectiunea free-food. In general, peste tot gasesti paste, orez, condimente dar si legume, fructe, branzeturi, mezeluri, dulciuri, uneori chiar si bauturi. Dar am avut noroc cu “Mama-natura” si asa s-a nascut urmatoarea reteta care mi-a reusit super gustoaasa.
Cand am iesit dimineata la plimbare, in drum spre centru orasului York, pe malul raului, am dat peste o abundenta de urzici. M-am gandit imediat sa culeg o portie la intoarcere si mai vad eu cum ii pot gati. Aveam si un minim de ingredient aduse cu mine de acasa, ma gandeam oi reusi ceva. Zis si facut, la intoarcere am cules urzicile, dar pana urma le-am gatit a doua zi in Newcastle. Iata reteta inventata care desigur se poate adapta dupa plac sau in functie de ingrediente.
A iesit genial, sanatos si satios. Puteti folosi curry, chimion macinat sau ce condiment va plac. Arahidele le puteti inlocui cu caju. Puteti razui si parmesan deasupra sau adauga ciuperci. Variantele sunt multiple. Aceasta combinatie cu amaranth mi-a placut mai mult decat cel cu orez ce obisnuiam sa mai fac, mai gustos si nu atat de uscat.
Succes la inventii!
Si nimanui sa nu i se faca mila de mine, la publicarea articolului in a patra zip e traseu in Edinburgh deja am surplus de alimente…
J
Urzicile le-am oparit pentru cateva minute, in apa sarata, dupa care le-am pus la strecurat. Am pastrat apa in care au fiert.
Intre timp, am calit ceapa si usturoiul in cca. doua linguri de ulei de orez (caci asta am gasit). Am adaugat urzicile strecurate si tocate si amaranthul fiert,ramas din ziua anterioara. Le-am condimentat cu shichimi (singurul condiment ce aveam la mine), dar foarte complex. Shichimi vine din bucataria japoneza si inseamna sapte condimente. Am adaugat in doua trei trepte, din apa strecurata de la urzici, arahidele coapte, un pic de vin rosu si un plic de lapte pt cafea. Am mai tinut un minut tigaia pe foc, amestecand in continuu.