Bunatati pentru Craciun
Ficatul de porc se curata si se lasa in apa rece circa o ora.Gusa de porc trebuie sa fie cat mai grasa, se taie in bucati mari si se pune la fiert intr-o oala cat mai mare.
Cand gusa este aproape fiarta, se pune la fiert si ficatul de porc.
Ficatul l-am lasat pe foc cam 20-30 de minute. El NU trebuie sa fie fiert complet, ci sa ramana cu mijlocul moale si rozaliu. Daca il lasati sa fiarba in nestire, el se intareste si se inchide la culoare.
Cand sunt gata fierte, scoatem bucatile de gusa si ficat si le lasam sa se raceasca. Zeama in care au fiert nu se arunca.
Ceapa se curata, se taie solzisori si se caleste in untura de porc, pana devine translucida, apoi se lasa la racit.
Cele trei ingrediente se dau prin masina de tocat, carnea de doua ori, si se amesteca cu ajutorul unui mixer, adaugand din zeama in care au fiert, pana obtinem o pasta fina, pe care o condimentam dupa gust.
Matele sunt sarate si trebuie mai intai inmuiate in apa rece (sau calduta) si apoi clatite bine de tot sub jet de apa rece, atat in interior, cat si la exterior. Cel mai simplu e sa le trageti un capat pe robinet si sa lasati apa sa curga bine de tot prin ele. Cu ocazia asta, se vede si daca sunt sparte.
Cand am terminat de umplut bucatile de maios, le punem la fiert, la foc mic, in zeama in care a fiert carnea, circa 40 de minute, si se scot si se clatesc in jet de apa rece, pentru a indeparta grasimea si se lasa la zvantat pe un blat de lemn.
1
Maiosul se poate afuma sau se pastreaza la rece circa 3 saptamani.