Cine mai face in ziua de azi lipie? Nu stiu daca mai face cineva, dar eu am facut si imi place ce a iesit, le-am mancat cu placere. E drept ca nevoia te pune la treaba, daca n-as fi ramas fara paine in casa, poate ca nu m-as fi apucat sa fac lipii :P Din cantitatile prezentate aici, mie mi-au iesit 6 lipii.
Am amestecat faiana neagra cu faina de secara in proportii egale; as fi pus si tarate de grau, dar m-am temut ca nu se incheaga coca, insa voi incerca cu alta ocazie. Am amestecat cu o cantitate potrivita de apa si cu un praf de sare, oregano, busuioc , pier alb si cimbru. Am pus condimente in aluat fiindca am dorit sa fie ceva mai aromata lipia.
Am framantat bine de tot aluatul, fara sa-l las la dospit si fara drojdie sau alti aditivi. Cand am considerat ca s-a omogenizat, m-am uns cu ulei de masline pe maine si am impartit in mai multe parti egale. Cu mana am dat o forma lipiei, din poza reiese ca sunt usor denivelate tocmai pentru ca le-am intins direct cu mana si apoi le-am mai asezat cu podul palmei pe fundul tigaii. Pe deasupra am presarat si fulgi de ovaz, datorita uleiului ele se vor lipi de suprafata lipiei, insa pentru a nu le pierde prin tigaie, am impins putin cu degetele pentru a intra in aluat.
Apoi am asezat pe rand fiecare lipie in tigaie, intorcand periodic de pe o parte pe alta. Daca nu aveti o tigaie anti-aderenta, puteti picura 2-3 picaturi de ulei in tigaie. Lipiile se vor rumeni frumos pe ambele parti, de asemenea si semintele de ovaz. Alte detalii gasiti pe www.gatituleojoaca.net.