Una din amintirile din copilărie este cu un recipient interesant în care coji de portocale strălucitoare, tăiate mărunt, stăteau la macerat în alcool, pentru a se transforma în lichior.
Când am început să mă gândesc la prepararea băuturilor dulci acasă, din ingrediente naturale, mi-am amintit de această imagine și am căutat o rețetă de lichior de portocale care să-mi convină. Dar mi-a fost foarte greu, pentru că majoritatea rețetelor erau asemeni imaginii din copilărie, iar eu voiam să valorific și pulpa fructului. Mă gândeam că uleiurile volatile din coaja de portocale erau prea puternice pentru gustul meu.
În alte rețete, portocala trebuie să stea atârnată deasupra alcoolului, într-o sticlă închisă ermetic și după o anumită perioadă de timp, se formează lichiorul. Greu de acceptat.
Când în sfârșit am găsit o rețetă franceză, în care se valorifică nu numai coaja, ci și sucul de portocală, am fost bucuroasă, dar a intervenit dificultatea procurării alcoolului specific, de calitate.
În cele din urmă, odată preparat, lichiorul a stat la macerat, în diferite etape, o lună și jumătate, iar acum vă pot prezenta acest nou preparat din seria: "prea multe portocale în casă!"
Din ingredientele de mai jos am făcut 750 ml de lichior de portocale.
Se spală bine portocalele în apă călduță cu bicarbonat de sodiu, se clătesc cu apă rece, se șterg cu un prosop de hârtie, după care se răzuie prin răzătoarea fină.
După ce s-au răzuit de coajă, portocalele se taie în jumătăți și se storc de zeamă.
Într-un recipient care se poate închide ermetic se amestecă bine toate ingredientele: coaja răzuită, zeama de protocale, zahărul pudră, romul, cuișoarele și scorțișoara, după care se lasă la macerat timp de 10 zile.
După acest interval de timp, amestecul se filtrează printr-o sită deasă prevăzută cu o pânză de tifon dublă, se toarnă într-o sticlă și se închide ermetic.
Se lasă la macerat încă o lună, timp în care se va limpezi, iar ultimile rămășițe de pulpă de portocală se vor ridica la suprafață.
Cu un furtun mic, special se extrage lichidul limpede, se toarnă într-o sticlă închisă bine, se depozitează la frigider și se consumă cu moderație, ca digestiv, sau ca adaos aromatizant la prăjituri, muffins, creme...
1
Spălați bine portocalele, înainte de a le răzui.
2
Respectați întocmai rețeta (ingrediente, dozare, preparare, macerare).
3
Nu folosiți rom alb, ci rom de culoarea chihlimbarului, de bună calitate.
4
Pentru o bună filtrare, puneți și o pânză de tifon dublă în sita deasă.
5
Când lichiorul s-a macerat și s-a limpezit, extrageți cu un furtun special numai lichidul limpede.