Azi am degustat lichiorul de gutui preparat in toamna aceasta si am zis ca este o reteta pe care trebuie sa o impartasesc cu voi, mai ale ca este facuta in totalitate de mine, incepand de la culesul gutuilor, spalat, curatat si toate cele. :)
Alegem gutuile cele mai coapte pentru a se macera mai rapid. Le spalam bine cu buretele de bucatarie, cu partea abraziva pentru a le indeparta tot puful. Apoi taiem gutuile in sferturi, le indepartam cotoarele si le tocam in cuburi.
Le stropim cu zeama de lamaie si le acoperim cu zahar pentru a nu oxida.
Apoi le punem intr-un vas, un bidon mare de plastic, in cazul meu.
Punem bidonul cu gutui si zahar la loc mai calduros si il lasam 5 zile, dar il agitam de 2-3 ori pe zi sa se amestece bine gutuile cu zaharul si sa se formeze sirop.
Dupa acest interval adaugam tuica, inchidem bidonul ermetic si il lasam in camara pentru cel putin o luna.
Putem servi cate un paharel de gutuiata seara, la cina.
Este placut aromat.
1
Ideal ar fi sa lasam recipientul cu gutui in alcool 3 luni pentru a se macera bine gutuile.
2
Daca se doreste un plus de aroma se pot adauga 2-3 batoane de scortisoara sau o pastaie de vanilie.