"Kabsa" cu stafide

de Mihaela11_jo in Pui, 27 Apr 2013 | 6638 vizualizari

 

Kabsa este o mancare care se serveste mai ales in Arabia Saudita , unde multi o socotesc mancarea nationala,dar si in restul tarilor din golf; totusi se pare ca este originara din Yemen. Este o mancare mixta : orez si carne. Condimentele care o fac deosebita sunt: piperul,cuisoarele,cardamonul,sofranul,scortisoara,lamaia neagra,foile de dafin si nucsoara. Carnea folosita poate fi de miel,pui,capra,crevete. Aroma este imbogatita de stafide, semintele de pin, migdale si khashu. In Arabia Saudita se prepara preferential cu stafide si este foarte aromata. Stafidele se pot adauga la orez cand incepe sa fiarba sau doar se presara inainte de consumare. Carnea poate fi gatita in diverse moduri. “Mandi” este o tehnica beduina in care carnea de miel condimentata este grilata intr-o groapa in pamant, care se acopere pana carnea este gata. “Mathbi” este un alt procedeu beduin, in care carnea condimentata este plasata pe pietre plate asezate pe jaratec. “Madghoot” este tehnica de fierbere a carnii in cratita de fiert sub presiune. Loomi sunt lamai uscate negre; sunt foarte populare in tarile arabe si Iran.Se obtin prin fierberea si uscarea lamailor verzi.Dau mancarii un gust astringent si pot fi puse in orez intregi sau macinate cu restul condimentelor.

 

INGREDIENTE

  • 2 pahare de orez cu bobul lung Basmati
  • 1 pui taiat in sferturi
  • 2 lingurite condiment de pui macinat ( pentru marinat puiul):piper alb,coriandru,cardamon
  • 2 lingurite ulei de masline( pentru marinat puiul)
  • sucul de la o lamaie mica( pentru marinat puiul)
  • 120 g pasta de rosii
  • 2 cepe de marime medie taiate pestisori
  • 2 lingurite condiment macinat pentru kabsa:scortisoara,cardamon,coriandru,galingal( ghimbir albastru),chimin, piper,sofran, foi de dafin, nucsoara
  • 1 lingurita cuisoare intregi
  • 5-6 bucati loomi( lamai uscate negre)
  • 3-4 lingurite de ketchup( sau pasta de ardei iute)
  • ulei de porumb
  • 5 linguri stafide( lasate in apa calda 15 minute)
  • 1 ceapa medie intreaga pentru supa de pui
  • 2 batoane de scortisoara pentru supa de pui
  • 4 pahare supa rezultata de la fiertul puiului strecurata
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • seminte de pin ( optional)
  • seminte de migdale ( optional)
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Kabsa" cu stafide:

Puiul se condimenteaza cu condiment pentru pui , se stropeste cu ulei de masline si suc de lamaie si se lasa 2-3 ore.

Se pun la fiert intr-o cratita de fiert sub presiune   o ceapa ,2 batoane de scortisoara, cateva cuisoare si 2-3 loomi  in 2 litrii de apa.

Cand apa incepe sa fiarba se adauga carnea de pui si se potriveste de sare

Se fierbe 25 de minute.

Se scoate puiul si se aseaza intr-o tava termorezistenta.

Se unge cu ketchup (sau pasta de ardei iute), se stropeste cu ulei de masline si se presara cu sare si piper proaspat macinat.

Se adauga putina supa de pui si se da la cuptorul incalzit la 220 de grade pana se rumeneste.

Uleiul de porumb se incinge intr-o cratita antiaderenta si se prajesc semintele de pin, migdale si khashu pana iau o culoare aurie.

Se caramelizeaza stafidele in acelasi ulei.

Se scot intr-un bol.

In acelasi ulei se caleste ceapa pana devine aurie, apoi se adauga supa de pui , pasta de rosii,loomi,cuisoarele,condimentul pentru kapsa si stafidele.

Cand supa incepe sa fiarba se adauga orezul ( oparit in prealabil si spalat).

Se acopera si se fierbe la foc mic 25 de minute.

Orezul se pune pe un platou  impreuna cu puiul scos de la cuptor; se decoreaza cu semintele de pin, migdale si stafidele caramelizate.

Se consuma cu salata mixta sau iaurt.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Stafidele se pot pune dupa ce se caramelizeaza cu orezul la fiert( eu le-am adaugat doar la sfarsit deoarece sunt persoane la care nu le plac)

Daca ti-a placut reteta noastra ""Kabsa" cu stafide" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
O idee de pranz-orez cu marar in vas de lut cu snitzele