Jumarile sunt extraordinare ca aperitiv, alaturi de ceapa rosie, un colt de pita de casa. Jumarile pot fi folosite si la minunatele pogacele cu jumari. Bomba calorica dar macar odata pe an ,,sa ne sacrificam" :))))
Spalam slanina sub un jet de apa rece. Taiem slanina cubulete de marimea carnitei pentru tocanite. Daca slanina are soric, scoateti soricul de pe slanina. Punem cubuletele de slanina intr-o cratita si lasam sa se topeasca (prajeasca) la foc potrivit 30-40 minute. Amestecam din cand in cand cu o lingura de lemn pentru a nu se prinde de fundul cratitei. Dupa ce sunt prajite scoatem jumerile intr-o sita pentru a se scurge de grasime. Dupa ce jumarile s-au scurs presaram peste ele un praf de sare.
Grasimea rezultata din topirea slaninei trebuie strecurata si depozitata intr-un recipient, rezultatul: untura foarte buna.