Adeseori, când fac pâine de casă, fac și câteva japoneze, pentru că aluatul este același. Sunt bune și drăguțe la pachet, sau la mic dejun...
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 8 japoneze.
Se pune făina cernută în vasul pentru aluat, iar în mijloc se va pune oul, drojdia mărunțită, sarea și zahărul. Se amestecă bine drojdia cu oul, sarea și zahărul și se încorporează făina.
Se toarnă puțin câte puțin laptele cald și se frământă, încorporând progresiv toată făina și uniformizând compoziția.
După ce s-a încorporat toată făina, se adaugă uleiul, puțin câte puțin, frământând mereu.
Când s-a încorporat și uleiul, iar aluatul este elastic și ferm, se lasă în vasul acoperit cu un șervet curat, la căldură, ca să crească.
După ce aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșetă, se mai frământă puțin cu făină și se porționează în 8 bucăți. Se ia fiecare bucată și se face o șuviță, cam de 25 cm lungime, cât se poate de uniformă, după care se înnoadă și capetele se ascund dedesubt. La această adresă de pe youtube aveți explicația video mai clară în ceea ce privește formarea japonezei:
https://www.youtube.com/watch?v=X-eOzzTm_uE
Se așează japonezele în tava prevăzută cu hârtie de copt, se mai lasă 10-15 minute să crească, se ung cu un ou bătut spumă, după care se dau la cuptor, la un foc mediu, până ce se rumenesc frumos.
După ce s-au rumenit frumos, se scoate tava, se pun japonezele într-un vas mai mare, se acoperă cu două-trei șervete curate din bumbac, ca să mai stea la căldură, pentru a nu se întări, iar cănd s-au răcit, sunt bune de mâncat.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos, trebuie ca ingredientele să fie la temperatura camerei, iar drojdia să fie proaspătă.
2
Nu folosiți lapte fierbinte (care opărește aluatul) ci lapte cald.
3
Nu este nevoie să frământați aluatul acesta la fel de mult ca acela pentru cozonac.
4
Țineți aluatul la căldură, ca să crească frumos.
5
Pentru ca japonezele să fie moi, după ce le scoateți din cuptor, trebuie să le acoperiți cu șervete curate, până ce se răcesc.