A se citi "iutzata". Este o reteta a mamei iubitului meu..Este specific ardeleneasca.Dupa cum se intelege si din titlu este iuteeeee,deci nu mancati cu lingura(ca va ardeeee putin)!! De obicei se pune in ciorbe ,tocanite ,mancaruri cu sos,dar nu in oala ci fiecare isi pune cate un varf de lingura in farfurie,deoarece nu toata lumea agreeaza mancarea picanta!!!
Ardeii ii spalam bine.
Le scoatem cotorul, (dar nu ii taiem pe jumatate, ci ii lasam intregi, doar la capat umblam) si nu indepartam semintele toate, doar cele de langa cotor.
Ii taiem rondele subtirele.
Mararul il spalam si il scuturam de apa.
Indepartam cozile si il tocam marunt.
Ceapa o curatam, o spalam, o taiem bucatele micute.
Intr-un vas amestecam otetul cu zaharul si sarea.
Invartim bine pentru a se topi putin zaharul, dar nu de tot.
Peste acest amestec, punem toate legumele taiate si le lasam in acel vas 2-3 ore, timp in care mai invartim in salata.
Spalam borcanele cu apa calda si le lasam cu gura in jos la scurs.
Punem amestecul cu tot cu zeama in borcane, apoi le infiletam bine.
Le punem la rece.
Eu le pastrez in frigider de obicei, ca ies cam 4 borcanele si jumatate de 370 ml.
Este un amestec foarte gustos, numai bun de servin cu ciorbe, tocanite, pilaf si orice mai doriti voi.
Il puteti folosi chiar si in prepararea mancarurilor, daca va place mancarea usor picanta.