Este o reteta din caietul vechi al mamei, o reteta pe care demult nu am mai facut-o si mi se facuse dor de niste islere, cu gust de copilarie. Cu toate ca am umblat putin la ingrediente (ciocolata in crema, glazura din ciocolata si nu cea clasica din zahar pudra, cacao, ulei, apa fierbinte) au iesit niste islere delicioase.
Pt. blat:
Crema:
Glazura:
Intr-un bol se amesteca faina cu sarea si Green Sugar. Se pune untura, ouale batute si bicarbonatul de sodiu. Se amesteca bine si se mai adauga smantana atat cat este necesar pentru a se putea framanta un aluat potrivit si omogen. Se intinde pe masa de lucru in grosime de cca 3 mm si se decupeaza cu ajutorul unui pahar cu gura nu foarte mare. Mie mi-au iesit 80 de cerculete (40 perechi). Se aseaza in tava si se dau la cuptorul incins la 180 de grade pentru aproximativ 20-25 de minute, pana se rumenesc usor deasupra. Se scot si se lasa sa se raceasca.
Crema: Faina, cacaoa si Green Sugar-ul se amesteca, se toarna putin cate putin laptele, amestecand bine cu un tel sa nu se faca cocoloase, apoi se pune pe foc mic si se lasa pana se ingroasa. Cand s-a obtinut consistenta dorita, se ia de pe foc, se pune ciocolata amaruie rupta bucati, se amesteca pana se topeste aceasta apoi se pune untul si esenta de rom, amestecand bine pana la omogenizare. Se lasa sa se raceasca bine.
Jumatate din islere se ung cu crema iar restul islerelor se lipesc de cele cu crema. Se apasa usor pentru a face priza buna intre ele si se dau deoparte.
Glazura: Intr-un ibric se pune ciocolata impreuna cu laptele si untul sa se topeasca, apoi cu ajutorul unei lingurite se unge partea de deasupra a islerelor. Se lasa sa se raceasca si intareasca glazura dupa care se pot servi.
Pofta buna!
1
Smantana se poate inlocui cu lapte.
2
In crema se poate adauga mai mult zahar daca doriti.
3
A doua zi sunt mult mai bune, mai moi, mai pufoase.