Blat:
Biscuitii ii punem la robot si ii mixam pana obtinem un pesmet fin. Adaugam untul topit si racit si mixam pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava de chec tapetata cu folie alimentara, nivelam si tasam bine cu o lingura. Dam la frigider pana pregatim compozitia pentru inghetata.
Inghetata de ciocolata:
Ciocolata o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Aducem la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Lasam la racit, apoi incorporam usor cu o lingura laptele condensat si esenta de cafea.
Daca va place mai dulce mai puteti pune lapte condensat. O buna ocazie sa gustati si sa dati iama cu lingurita in compozitia pentru inghetata. :))))
Turnam compozitia in tava, peste blatul de biscuiti si dam la congelator pentru vreo ora, poate 1 ora si jumatate, pana se intareste.
Inghetata de vanilie cu cirese amare:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se toarna incetisor si in fir subtite laptele fierbinte, mixand continuu, la viteza mica a mixerului. Dupa ce compozitia s-a omogenizat se pune la foc mic si se fierbe, amestecand continuu, pana incepe sa se ingroase. Se da deoparte, se adauga esenta de vanilie si se lasa la racit.
Smantana pentru frisca rece se mixeaza pana devine pufoasa, apoi se incorporeaza usor in compozitia de galbenusuri racita, amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Dam vasul la congelator pentru 1 ora, apoi scoatem si mixam cu blenderul vertical, pentru a sparge eventualele ace de gheata. Adaugam ciresele amare, fara samburi si omogenizam. Turnam in tava, peste stratul de inghetata de ciocolata si dam din nou la congelator pana la congelarea completa.
Rasturnam pe un platou, scoatem folia alimentara si portionam dupa dorinta.