Despre acest fel de mancare emblematic al bucatariei franceze v-am mai vorbit in reteta originala. Denumirea care poate parea ciudata este demontata foarte logic, Antoine Parmentier a fost bucatarul care l-a convins pentru prima data pe regele Ludovic XVI sa guste cartoful, despre care se credea ca este otravitor....facandu-i acest fel de mancare. Hachis este denimirea luata de la tehnica in care ingredientele sunt "hachès " tocate, maruntite, reteta originala fiind cu carne tocata in amestec cu ceapa/legume si acoperita cu un strat de piuré de cartofi. Mancarea a devenit celebra, este regasita in bucataria actuala in sute de reprezentari, in tot soiul de combinatii, eu am vrut sa imi aduc aportul si sa incerc sa fac o varianta de post cu baza vegetala.
Reteta este extrem de simpla, se face o mancare de legume aromata si cremoasa care se pune ca baza intr-un vas ce poate merge in cuptor, se acopera cu un piuré de cartofi cremos si aerat si totul merge la cuptor pentru gratinat.
Baza de legume se prepara simplu: pastaile de fasole ( galbena si verde am pus eu ca sa dau culoare ) se toaca fasii fine iar ceapa si ardeiul rosu se toaca in brunoise ( cubulete mici). Intr-o tigaie neaderanta , de piatra folosesc eu, se pune o lingura ulei masline si se adauga ceapa si fasolea si se lasa sa se inmoaie la foc mic cu sare de mare , legumele se calesc nu se prajesc, tehnica de "suer " cum se numeste in franceza a legumelor, de inmuiere are ca scop eliberarea sucurilor, zaharurilor naturale si aromelor din legume si este foarte des intalnita la multe preparate. Dupa ce fasolea si ceapa au fost aproape inmuiate la foc mic se adauga ardeiul cubulete si usturoiul tocat fin si se mai lasa cateva minute amestecand cu grija. Se adauga apoi putina paprika, piper si supa de legume cat sa treaca peste legume si se lasa sa clocoteasca pana cand legumele au fost fierte, apoi se adauga o lingura mare de sos de rosii si se mai da un clocot. Pentru onctuozitate se face un sos dintr-o lingurita de faina de orez ( crema de faina de orez integral am folosit eu ) si putina apa, pe care o adaugam peste legume si mai lasam sa clocoteasca o jumatate de minut. Acest sos va aduce onctuoritatea de care avem nevoie fara sa folosim unt sau smantana, faina de orez are alta textura decat cea de grau si da o alta ontuozitate sosului, merita testata si adoptata. Legumele se iau de pe foc si se adauga o mana de patrunjel verde tocat fin .
Separat se face un piuré vegetal din cartofi : se fierb cartofii in coaja si se curata , se zdobesc fierbinti adaugand putin ulei de masline, putina apa in care au fiert si o lingura de lapte de cocos ca va inlocui cu brio smantana, va aduce onctuositate si va aera cartofii faca sa dea un gust de cocos daca este folosit in cantitatea mentionata. Piuréul se omogenizeaza bine cu un tel rotund pana devine aerat se condimenteaza cu sare si piper si se aromatizeaza dupa gust eu am adaugat patrunjel verde si aici ca sa am un gust congruent si fara prea multe arome sa simtim legumele .
Intr-un vas termorezistent se pune o baza de legume de aproximativ 2 cm peste care se adauga un strat de piuré de cartofi, eu l-am pus cu un posh de patiserie ca sa il pot repartiza uniform si sa ii pastrez textura aerata. Se da timp de cateva minute la cuptor la 200 grade iar la final se gratineaza sub grill in cuptor, daca nu aveti aceasta functie cresteti temperatura in cuptor pana obtineti o lejera colorare a stratului de piuré.
Se serveste cald si este ominunatie de mancare de post , legume sunt aromate dar subtile, stratul de cartofi este pufos cu o pojghita crocanta, merita facut si testat in toate combinatiile posibile, cu ciuperci, cu legume verzi, cu ghiveci de legume, sper sa va fi tentat sa il incercati si va dorecs pofta buna la degustare !
1
legumele se calesc nu se prajesc, tehnica de "suer " cum se numeste in franceza a legumelor, de inmuiere are ca scop eliberarea sucurilor, zaharurilor naturale si aromelor din legume si este foarte des intalnita la multe preparate
2
cartofii pentru piuré se fierb mereu in coaja pentru a li se pastra aroma, daca sunt curatati trebuie fierti in aburi sau sous-vide , este o greseala sa ii fierbem taiati cuburi in apa pentru ca se imbiba de apa si isi degradeaza aroma.
3
faina de orez are alta textura decat cea de grau si da o alta ontuozitate sosului, merita testata si adoptata, nu necesita timp de fierbere mare ca si faina de grau si este mult mai usor de o folosit pentru ca nu face cocoloase.
4
o lingura de lapte de cocos ca va inlocui cu brio smantana, va aduce onctuositate si va aera cartofii faca sa dea un gust de cocos daca este folosit in cantitatea mentionata.