Baietelul meu, Rares, ar manca gogosi non stop. Desi este un preparat simplu, ma gandesc sa va spun cum le fac eu. Am gasit aceasta retete pe culinar.ro acum cativa ani si sunt tare multumita de rezultat.
Punem faina intr-un castron si facem o gaura in mijlocul ei. Acolo punem putin lapte caldut, drojdia, o lingura de zahar si lasam la dospit pana se topeste drojdia.
Adaugam ouale (mixate bine inainte), restul de zahar, zaharul vanilat, sarea, coaja de lamaie si amestecam usor cu o lingura de lemn, turnand in fir subtire laptele caldut.
Framantam si vom obtine un aluat elastic. Cat timp framantam trebuie sa avem mainile pudrate cu faina (dar foarte putina, pentru ca altfel gogosile nu mai ies pufoase).
Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam la loc ferit de aer rece, pentru minim 30 minute, pana ce coca isi dubleaza volumul.
Se intinde o foaie potrivita ca si grosime (aproximativ de 1 cm), se pudreaza gura unui pahar cu faina si se taie rotunduri pe care le lasam 10 minute la crescut, acoperite cu un prosop curat.
Se pune uleiul la incins intr-un vas adanc (eu folosesc un ceaun) si cand uleiul este fierbinte se pun pe rand, discurile de coca. Veti observa ca se umfla si se rumenesc destul de repede.
Focul trebuie sa fie la minim.
Se scot pe servetel ca sa absoarba surplusul de ulei, se lasa putin la racit si se pudreaza cu zahar vanilat.
1
Din cantitatile mentionate obtineti aproximativ 30-35 gogosi.