Ia gogoaşa, neamule! Toţi ne amintim de gogoşile mamei sau bunicii din copilărie. Aveţi aici nişte gogoşi gata să le savuraţi!
Se cerne făina. Se freacă drojdia cu zahărul, se adaugă puţin lapte călduţ şi făină şi se lasă la crescut.
Gălbenuşurile şi sarea se bat cu o furculiţă. Se adaugă romul şi laptele rămas, treptat. Untul moale se pune peste făină, se adaugă şi coaja de lămâie şi se toarnă laptele cu gălbenuşurile. Se frământă bine cam 10 minute. Se acoperă şi se lasă la crescut să-şi dubleze volumul.
Se întinde o foaie de 2 cm grosime. Se taie cu paharul muiat în făină rondele.Aluatul dintre rondele se adună şi se întinde iar. Din ultimele rămase se fac prin răsucire cornuri.
Se lasă 30 de minute acoperite cu o cârpă curată să crească iar. Se coc în ulei fierbinte. se verifică dacă uleiul e fierbinte, cu o bucată de aluat. Dacă se ridică la suprafaţă, e gata.
Gogoşile se pun cu partea de deasupra în jos, în ulei. se pune un capac, se lasă cam 3 min., se întorc şi nu se mai pune capac.
Se scot cu o spumieră, se pun pe hârtie absorbantă. se mai completează uleiul când e necesar.
Gogoşile vor fi goale înăuntru, se pot umple cu gem sau cremă de vanilie. Se pot consuma ca atare date prin zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilat.
Uleiul de copt se arunca.
Mie mi-au ieşit 24 de gogoşi, depinde de mărimea paharului.