Una dintre retetele mele favorite! Desi am citit o gramada despre gogosi, modul lor de preparare si ingrediente, reteta Motanului mi s-a parut cea mai "la obiect", au iesit atatia gogosi cati trebuie pentru familia mea. Nici prea multi, nici prea putini! Multumesc.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Daca folosim drojdie proaspata, se amesteca cu o lingura de zahar si putin lapte caldut si se lasa sa se umfle 10-15 min. la loc calduros. Eu am folosit un plic de drojdie uscata de 7 g asa ca am amestecat-o direct in faina cernuta intr-un castron mai mare.
Se bat ouale cu o furculita si se adauga peste faina, Laptele caldut l-am amestecat cu zaharul, zaharul vanilat si un praf de sare. Se toarna peste faina laptele cate putin amestecandu-se. Dupa omogenizare, se adauga si untul moale la temperatura camerei. Am adaugat si o lingurita de coaja de portocala cu zahar, (de la borcan).
Se framanta un aluat elastic care nu se lipeste de mana.
Se unge un bol curat cu unt, se pune aluatul si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul la caldura cam 90 minute.
Se intinde o foaie de 1 cm grosime si se taie cu un pahar gogosi de dimensiunea dorita. Se acopera cu un prosop curat si se mai lasa 15 min.
Se incinge ulei mai multisor intr-un ceaun, de preferat. Se prajesc gogosile pe rand in uleiul bine incins, intorcandu-se pe ambele parti.
Se scot pe un prosop absorbant si se pudreaza cu zahar pudra sau se pot umple cu crema de ciocolata, budinca sau gem.
Pofta Buna!
1
Eu las aluatul la dospit in cuptorul cu microunde si creste de fiecare data foarte frumos.
2
Nu mai stiu la cine am vazut acest truc, dar e bine ca gogsile sa se puna la prajit cu partea pe care au stat pe masa in sus in ulei. Se umfla nemaipomenit si, daca uleiul e suficient, se intorc singuri!