Prunele se spala si se scot samburii.
Se pun in cratita in care se va face gemul si se pune zaharul peste ele.
Eu am pus cate 2 kg in doua cratite si dupa ce a scazut au intrat in una.
Se lasa de pe o zi pe alta sa-si lase zeama.
A doua zi se pune la fiert la foc mare 15 minute, pana se topeste zararul si la foc mic cam 2 ore.
Se amesteca din cand in cand si se ia spuma.
Cand incepe sa se ingroase se pune o tabla sub cratita si se amesteca des sa nu se prinda.
Aproape de final se pune si zeama de la o lamaie.
Cand are consistenta dorita (eu o las pana scade la jumatate) sa face proba cu picatura.
Cand este gata se lasa la racit acoperind cratita cu un prosop udat cu apa rece ca sa nu faca crusta.
Borcanele se spala si se sterilizeaza in cuptor.
Cand gemul este rece se pune in borcanele reci, se pun capacele, etichetele si in camara la pastrare.
1
Daca se vrea un gem fara fructe mai mari, uniform, prunele se pot da prin masina de tocat.
2
Se pot amesteca in gem si nuci.
3
Se pot pune si arome de scortisoara sau vanilie.