Inspirata dupa o retete de-a Bucatarului Maniac, am facut cea mai buna si mai frumos colorata portie de gem de prune.
Ca sa va pot arata ce culoare frumoasa are, am bagat degetelul si-am desenat pe farfurie. Si pentru ca tot era rosu..ce puteam desena decat..o inima , fie ea si din gem de prune :-)))))
Cand am citit reteta si am vazut ca se fierbe-n doua zile, am stiut SIGUR ca va fi cea ma the best.
De ce?
Pai mi-am amintit de toamna trecuta.
Tocmai pusesem pe foc, pe la vreo 3-4 , sa fac o ciorba de afumaturi.
Carnita era fiarta, pusesem legumele, cand suna telefonul.
- Merg la Dorna, vii cu mine?
- Nu pot, am ciorba pe foc.
- Ce conteaza? Opreste-o si hai!
:))))
Oprit ciorbita, plecat la plimbare.
Am venit destul de tarziu..ciorba a ramas asa {blush}
Am continuat-o a doua zi (intocmai ca gemul asta :))) )
Cand a mancat Cezar ciorba (el fiind un mofturici care ..rar nu comenteaza la ceva :P ) a zis :
- E cea mai buna ciorba pe care-am mancat-o vreodata.
Morala. Ce incepi azi, lasa pe maine, ca iese mai bine :))))
Nu as putea scrie o reteta fixa, cu cantitati batute-n cuie sau timp obligatoriu de respectat.
Daca reteta spunea ca se pun 350 gr zahar per kg prune, pai eu am pus 1 kg la 5 kg prune.
Erau destul de coapte si de dulci , nu am simtit nevoia sa pun mai mult.
Am spalat bine prunele, le-am scurs si le-am curatat de samburi.
Intr-o cratita mare, cu fund dublu, le-am pus la fiert. FARA ZAHAR!
Le-am fiert timp de doua ore , la foc mic, amestecand la inceput mai des pana au lasat zeama,apoi mai rar.
Am oprit focul, am pus capac si am lasat pentru a doua zi.
Am pus iar la fiert adaugand si zaharul. Daca sunt suficient de zemoase nu-l adaugati, mai fierbeti asa si-l puneti mai la sfarsit; ale mele fiind deja coapte si dulci, a trebuit sa pun zaharul.
Am amestecat destul de des, n-am vrut sa risc sa-l afum.
Fierbeti pana ajunge la consistenta pe care o doriti. Eu l-am fiert inca o ora si jumatate.
L-am pus fierbinte in borcane curate pe care le-am bagat intr-o patura groasa.
Nu am idee cum se pastreaza in camara. Puteti sa-l fierbeti putin mai mult daca-l pastrati timp indelungat.