Pentru ca avem la tara un gutui ce ne rasfata an de an cu gutui mari si frumoase, zilele trecute am pregatit acest gustos si foarte aromat gem de gutui cu vanilie si scortisoara ce ne va prinde bine la iarna.
Mai intai fierbem un sirop din apa cu jumatate din cantitatea de zahar in care punem si batoanele de scortisoara.
Cat timp fierbe siropul taiem gutuile in sferturi si le indepartam cotoarele. Coaja nu am curatat-o pentru ca le-am dat pe razatoare.
Dam gutuile pe razatoare si pe masura ce razuim o parte din ele, le stropim cu zeama de lamaie si le amestecam cu zahar, pentru a le incetini procesul de oxidare.
Procedam asa pana razuim toate gutuile apoi le amestecam cu siroul deja fiert si miezul pastailor de vanilie.
Dam vasul cu gutuile la cuptor la 175 de grade, pentru aproximativ 2 ore. Mai amestecam in el din cand in cand.
Punem gemul de gutui fierbinte in borcanele sterilizate, le infiletam capacele si le lasam in cuptorul deja fierbinte pana se racesc.
Este un gem deosebit de gustos si aromat!
1
Putem inveli borcanele in paturi, daca avem nevoie de cuptor.
2
Daca se doreste o culoare mai deschisa a gemului de gutui, acesta este recomandat sa se prepare din putine gutui, pe foc.