Intial am vrut sa fac dulceata, dar din lipsa de timp am transformat-o in gem delicios
Caisele se spala, se curata de samburi si se pun intr-un vas mare, acoperindu-se cu zahar. Se lasa cca 1 ora ca sa-si lase zeama, apoi se pune la fiert la foc mic cca. 2 ore. Se spumeaza de cate ori e nevoie.
Intre timp se sparg samburii de caise, cu ajutorul unei menghine. Intr-un vas mic se pune apa la clocotit, se arunca samburii in apa clocotita se lasa, cca.1 minut sa fiarba, apoi se strecoara si se trec sub jet de apa rece. Se curata de coaja amaruie si se adauga in gemul obtinut la finalul fierberii.
Gemul se pune fierbinte in borcanele sterilizate, care se pun intr-o tava si se introduc la cuptor fara capace la foc potrvit cca. 15 minute, pana prin o pojghita deasupra. Apoi se scot din cuptor, se capacesc si se lasa la odihna invelite in patura.