Am mai preparat orez Panzani, sub formă de salată, dar odată mi s-a întâmplat să nu am suficient orez obișnuit în casă, tocmai cu câteva ore înainte de a pleca la băieți, la București, așa că am fost nevoită să fac un preparat nou.
Orezul Panzani are în componență trei feluri de orez, în trei culori: 80% prefiert, 10% roșu și 10% sălbatic. Acest orez este puțin diferit de cel obișnuit, nu se leagă și are un gust aparte. De aceea, ca să-l fac sub formă de garnitură am ales să folosesc unt și cașcaval, iar în total, asociat cărnii de pui, mai ales, rezultă un preparat special și gustos.
Orezul se fierbe timp de 20 minute în apă clocotită cu sare.
Între timp se taie cașcavalul cubulețe mici și se pregătește untul (se feliază).
Când orezul a fiert, se strecoară, se clătește în mai multe ape și apoi se lasă la scurs, într-o strecurătoare.
Se toarnă uleiul într-o tigaie antiaderentă și când se încălzește, se pune untul feliat. Când untul s-a topit, se adaugă orezul clătit bine și scurs de apă. Se amestecă ușor, pentru ca untul să cuprindă întreaga cantitate de orez, după care se pune capacul pe tigaie și se lasă la foc mic timp de 2-3 minute.
Se adaugă cam 100 de grame de cașcaval cubulețe, se pune capacul peste tigaie și se mai lasă 1-2 minute la foc mic. Restul de cașcaval se păstrează pentru servire.
După acest interval de timp, când cașcavalul s-a înmuiat și topit, se amestecă ușor pentru a uniformiza toată compoziția, se condimentează cu sare și piper și se pune garnitura fierbinte în platou.
Se pune restul de cașcaval deasupra, cât timp garnitura este caldă încă și se servește imediat.
1
După fierbere, clătiți foarte bine orezul, cu apă rece și apoi lăsați-l la scurs într-o strecurătoare.
2
Pentru ca untul să nu se ardă și să aibă gust rău, turnați mai întâi în tigaie 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui.
3
Păstrați cubulețe de cașcaval și pentru servire. Garnitura va arăta mai bine, căci cașcavalul pus în tigaie se va topi, la căldură și se va impregna în orez.
4
Preparați garnitura cu puțin timp înainte de servire, ca să fie caldă la prezentare.