Este un desert pe care l-am descoperit acum ceva vreme, nu prea dulce si destul de econom daca ma gandesc bine. Așa cum imi place mie, sper sa va placă la fel de mult!
Pentru inceput, curățăm cartofii de coajă, îi spălăm si îi punem la fiert intr-un vas cu apă cu puțină sare.
Separat spălăm prunele, după care le scoatem sâmburii, le așezăm intr-un castron peste care adaugam 2 linguri zahar si amestecăm pentru a se lipi zaharul prune.
Apoi într -o tigaie punem untul la topit după care adăugăm pesmetul. Se lasa pe foc pana pesmetul devine roșcat, amestecând mereu. Se va scoate după aceea pe o farfurie si se va amesteca cu alte 4 linguri de zahar.
După ce cartofii sunt fierți, se va scurge de apă, se vor zdrobi bine cat sunt calzi si se va lasa pana ce se vor răci.
După ce cartofii s-au răcit, se vor adăuga: ouăle, grisul si făină; amestecandu-se până se formează un aluat lipicios.
Se vor lua bucati din aluat si se va da forma de parjoala mai mare iar in centru se va aseza pruna intreanga (sau 1/2 de prună, la alegere)apoi se va uni capetele astfel încat sa se formeze o bilă (mi-au iesit 18 bile).
Se va proceda astfel pana se va termina compozitia si se vor aseza pe o farfurie întinsă.
Separatse va pune la fiert apă in care am adaugat un pic de sare dar si ulei, iar când apa incepe să fierba, se va adauga cât 3-4 bile.
Cand se vor ridica la fel ca si colțunași, se vor scoate si se vor tavali prin pemet cat sunt calzi.
Se pot servi atat calzi cat si reci.
1
Cartofii trebuie sa fie albi, pentru ca sunt mai fainosi si se zdrobesc mai ușor.
2
Dacă se dorește a manca mai dulce, se poate adauga în compoziție și 1-2 linguri de zahăr , dar să fie pudră