Cand am facut gemul,am ales 10 prune care erau mai mici cu care am facut galuste,ca dor mi-era.
Se curata cartofii de coaja,se taie mari si se pun la fiert in apa cu sare.Cand s-au fiert,se scurg bine de apa,se zdrobesc(sa fie ca ptr.piure),se adauga uleiul si ii lasam putin la racit.Treptat se adauga faina,franamtand bine cu mainile(trebuie sa obtinem un aluat ca de paine,dupa ce a dospit).Se face un sul din coca,pe care-l taiem in bucati.Luam in mana o bucata,o facem rotunda,o aplatizam si in mijloc punem pruna intreaga(pe care am dat-o in prealabil prin scortisoara),inchidem marginile si formam iara o bila.Dupa ce am facut toate galustele,le punem la fiert in apa clocotita cu sare.Sunt gata cand se ridica deasupra.Le luam cu o spumiera si le tavalim prin pesmet dupa care le pudram cu zahar amestecat cu zahar vanilat.
Pesmetul: intr-o tigaie,pe foc,se pun 6-8 ling.pesmet si se caleste pana capata o culoare aurie,se inchide focul si se adauga ulei,pana se incorporeaza tot pesmetul.
Pofta buna!!!
1
daca va ramane aluat,faceti un sul gros cam cat un deget,taiati la aceeasi lungime,fierbeti, dati-le prin pesmet si presarati cu zahar.Sunt foarte bune si asa,la noi le zice VUTANE.(a se citi vutzane)
2
galustele fara ou in compozitie,mie imi plac cel mai mult,sunt pufoase si nu-s cleioase deloc.