Epifania este sărbătorită în religia catolică în 6 ianuarie, această sărbătoare corespunzând cu înfăţişarea pruncului Iisus regilor magi. Este desigur şi data botezului lui Iisus.
Încă din sec. al V-lea, biserica dă o importanţă considerabilă acestei sărbători.
La galette des rois, servită cu această ocazie este o tradiţie tipic franţuzeasca, care exista în sec. al XIV-lea. La galette se împărţea la câţi comeseni erau+ o porţie, numită "part du Bon Dieu" sau "part de la Vierge", fiind destinată primului sărac venit.
Amestecă untul moale cu migdalele pudră şi cu zahărul. Adaugă pe rând ouăle, după ce e bine încorporat primul.
Pentru a-i da o nota crocantă, se pot adăuga cam 50 g de migdale întregi tăiate cu cuţitul
Pune o foaie de hârtie de copt pe o tavă sau pe o placă de copt. Aşază pe ea prima foaie şi înţeap-o cu o furculiţă în câteva locuri.
Cu o pensulă udă (cu apă sau cu ou) marginile, fără să depăşeşti aluatul.
Repartizează crema de migdale în central aluatului. Pentru francezi urmează punerea piesei de plastic(regele sau regina), care se fixează mai spre margine.
Pune încet a doua foaie peste prima. Apasă marginile aluatului cu degetele pentru a adera bine la prima foaie, apoi îndoaie aluatul spre interior, pentru a nu ieşi crema. Apasă din nou cu degetele apoi fă mici tăieturi pe margini cu vârful unui cuţit.
Bate un ou bine şi dă peste aluat cu o pensulă . Pune aluatul la frigider pentru 30 de minute şi apoi unge-l iar cu ou. Atenţie să nu dai pe margini că nu mai creşte.
Cu vârful unui cutit fă nişte diagonale pe aluat, dar nu apăsa foarte tare. Fă câteva găurele pentru a avea pe unde ieşi aerul.Poţi face orice forme vrei cu cuţitul!
Coace la 240°C 10 minutes, apoi scade la 180°C pentru 20 dde minute. Eu am mai copt încă 30, dar am cuptor cu gaz.
Când este coaptă unge cu un sirop rece de zahăr (50 ml de apă clocotită cu 50 g de zahăr) pentru a o face lucioasă.
1
Eu am pus peste crema de migdale mere rase şi scurse bine, mi se pare că îi dă un gust mai proaspăt.
2
Pentru cine doreşte poate amesteca 2/3 de cremă de migdale cu 1/3 de cremă de patiserie.
3
Am folosit foietajul din fotografie, are 2 foi. În Franţa se face rotundă, dar aici am găsit pătrat, aşa că am lăsat aşa.
4
Dacă nu pui mere, e cam dulce, în stilul celor turceşti. Ultimele 3 poze sunt de la varianta franţuzească.