Gaina la cuptor cu vin si bere

de Doinavar in Pui, 19 Feb 2013 | 11753 vizualizari

 

Nu numai curcanul e bun la cuptor, nici cu gaina nu mi-e rusine. Daca stii s-o prepari, este delicioasa, frageda, aromata.

 

INGREDIENTE

  • 1 gaina, rasa grea (3-4 kg)
  • 1 pahar (175 ml) vin rosu
  • 200 ml bere blonda
  • 2 morcovi
  • 1 patrunjel/pastarnac
  • 2 cepe
  • 1 felie 100 g telina
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 mar mare
  • 3 foi de dafin
  • 50 g unt/margarina
  • 3-4 linguri ketchup
  • 1/2 ardei gras rosu
  • ienibahar, cimbru, maghiran, coriandru, sare si piper dupa gust
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gaina la cuptor cu vin si bere:

Puneti la fiert gaina intreaga in apa rece cu putina sare, cat sa o acopere cu ~5 cm, impreuna cu cepele, un morcov si patrunjelul/pastarnacul. Se lasa sa fiarba, la foc mic cu capac, ~1 ora. Luati spuma din cand in cand. Dupa ce s-a fiert, adunati cu grija grasimea de deasupra supei, pentru ca o veti folosi la fript gaina.

Puneti gaina intr-o tava de cuptor mai inaltuta, introduceti in ea bucata de unt/margarina si marul intreg. Condimentati-o bine, dupa gust, puneti peste ea ketchup, adaugati in tava un morcov taiat felii sau bastonase, telina taiata baghete, foile de dafin, 500 ml din supa in care a fiert gaina, vinul, berea, usturoiul feliat, apoi stropiti totul cu toata grasimea pe care ati adunat-o de pe supa.

Decorati cu fasiute de ardei rosu, apoi infasurati in jurul tavii folie de aluminiu, pe care o inchideti bine deasupra, fara sa atinga gaina. Dati tava la cuptorul preincalzit, la foc mediu (~200 grade Celsius), pentru o ora si jumatate.

Indepartati folia, gustati zeama din tava si, daca mai trebuie, adaugati condimente, sare, apoi introduceti din nou tava in cuptor, de data aceasta la foc mic (~130-150 grade Celsius) pentru inca ~o ora si 30 de minute. Stropiti de cateva ori friptura cu sosul din tava. Cand carnea este foarte moale, friptura este gata. Scoateti gaina fripta pe un platou, infasurati capetele copanelor cu staniol, adaugati langa ea legumele din tava si sos. Puteti aduga pe platou si alte garnituri. Eu am pus cartofi natur gratinati.

A fost atat de moale si gustoasa incat copiii mei veniti in vizita au mancat-o fara sa apuce sa scoata vreun cuvant. Am pus pe masa si un bol cu muraturi asortate, iar la sfarsit o bere rece. Pofta buna.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gaina la cuptor cu vin si bere" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Gogoși pufoase de post - Rețeta gustoasă și vegană

ieri la 09:29

Taci și înghite - Rețeta tradițională românească plină de savoare

pe 14.11 la 10:41

Clătite Dubai - Răsfățul delicios cu savoare orientală

pe 13.11 la 09:37

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

Mancare de fasole cu afumatura - Reteta traditionala gustoasa

de laura_n 7

pe 11.11 la 18:32

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tocanita de pui cu kapia