Am avut pieptul si pulpele da la ciorba de ratza si am zis sa fac friptura. Nu am mai facut friptura pina acum, foloseam pieptul la varza calita cu rata. La gust a iesit o friptura f buna, dar carnea nu este una frageda.
Crestam pielea de la pulpe si piept pina ajungem la carne. Citeva boabe de piper le zdrobim in mojar, adaugam sare, cimbru uscat, rozmarin uscat(cite putin din fiecare), amestecam, iar cu aceste mirodenii frecam bine carnea de rata sa ajunga si in crapaturi. Presaram putin ulei de masline peste carne, mai masam putin, punem carnea intr-un vas si dam la frigider pt 30-40 minute.
Punem pe foc la incins o tigaie, punem 1 lingura ulei de masline si unt, lasam sa se incinga, adaugam carnea de rata si o prajim pe ambele fete(mai ales pe cea cu piele) pina prinde o crusta. Luam carnea din tigaie si o punem intr-un vas termorezistent. In tigaia de pe foc punem usturoiul curatat si doar putin zdrobit, mierea, otetul balsamic, frunza de dafin si vinul. Lasam sa dea totul in clocot si turnam sosul peste rata din vas. Acoperim si dam la cuptorul incins la 180 grade pt 40-50 minute. Noi am servit friptura cu sos alaturi de bulete de cartofi cumparati(congelati), pe care i-am pregatit conform instructiunilor de pe ambalaj.
Pofta buna!!!
1
daca faceti friptura sa va asigurati ca rata este tinara sau de la magazin
2
pieptul este mai fraged ca si pulpele
3
dupa ce este gata friptura sosul se poate strecura si se poate ingrosa cu putin amidon alimentar