Cam lung titlul, dar altfel nu stiu cum sa-i spun.
De obicei cand fac piure de cartofi, pe cel care ramane pentru a doua zi il transform in altceva, ca nu le mai place reincalzit.
De data aceasta l-am transformat in capac pentru friptura.
Pentru friptura, spalam carnea de pui si parlim daca este cazul pulpele.
Ungem carnea cu ulei, presaram peste ea condimentele si pe o parte si pe alta si o lasam asa la reca 20 minute.
Punem uleiul la incins si prajim carnea pe toate partile pana cand prinde culoare, apoi o stropim cu vinul, adaugam si foile de dafin si acoperim vasul cu un capac.
Mai lasam carnea sa se inabuse 10-15 minute pana cand este bine patrunsa, apoi stingem focul si scoatem carnea intr-o sita sa se scurga.
Pentru piure, curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cuburi, apoi ii punem intr-un vas si ii acoperim cu apa.
Adaugam si sare si dam vasul la foc mediu pana cand cartofii sunt bine patrunsi si se sfarama.
Nu uitam sa indepartam spuma care se formeaza cand incep sa fiarba.
Adaugam pe parcurs si busuioc maruntit, o ciupitura, nu mai mult.
Dupa ce s-au fiert, scurgem bine zeama si adaugam peste ei untul taiat cubulete si ii pasam in blender, picurand si laptele fierbinte.
Ii mai asezonam cu sare daca este cazul, apoi adaugam smantana si verdeata.
Lasam piureul sa se raceasca usor(eu l-am avut deja rece), apoi adaugam galbenusurile si omogenizam.
Intr-un vas termorezistent uns cu putina grasime in care s-a prajit carnea, asezam carnea de pui.
Peste ea adaugam usturoiul curatat si trecut prin presa, apoi pasta de rosii amestecata cu zacusca si asezonata cu condimente, sare si zahar, apoi cu ajutorul unui posh formam rotocoale de piure deasupra.
Dam vasul la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade, iar in ultimele 5 minute adaugam si parmezanul printre rotocoalele de cartofi.
Servim cu muraturi sau salata de legume.
Pofta buna!