Friptură de porc la cuptor reteta simpla si delicioasa este un preparat tradițional și îndrăgit în multe culturi, apreciat pentru savoarea sa bogată și texturile suculente. Aceasta reprezintă un fel de mâncare perfect pentru ocazii speciale, reuniuni de familie sau sărbători. Gătirea cărnii de porc la cuptor permite ca aromele să se dezvolte în profunzime, iar carnea să devină fragedă și suculentă, datorită procesului lent și uniform de coacere. Diferitele marinări și condimente folosite adaugă un plus de complexitate gustului final, făcând friptura de porc la cuptor un adevărat festin pentru simțuri. În plus, este un preparat versatil, care poate fi servit alături de o varietate de garnituri și salate, adaptându-se astfel preferințelor și tradițiilor locale.
"Pentru săptămâna bărbaţilor care gătesc! "
Cum se prepara Friptură de porc la cuptor reteta simpla si delicioasa
Pentru început încingem cuptorul la 150 de grade C.
Într-o tavă de copt unsă cu ulei se pune carnea bucăţi într-un singur strat. Se dă la cuptor. După 10 minute se scoate tava şi se întoarce carnea, să se albească pe ambele părţi.
Trebuie menţionat că în tavă se va aduna mult lichid de aceea carnea se va întoarce de mai multe ori, să se înăbuşe uniform. Dacă totuşi carnea este uscată adăugăm apă caldă şi întoarcem de mai multe ori pentru a preveni uscarea părţilor de deasupra (lichidului).
După o jumătate de oră de fiert adăugăm sarea, piperul proaspăt măcinat, crenguţele de cimbru, usturoiul curăţat şi tocat mărunt şi foile de dafin rupte. Dacă este nevoie se mai picură câteva linguri de apă. Lăsăm să fiarbă în continuare, dar din când în când (la fiecare 10 minute timp de jumătate de oră) tava se scoate şi carnea se întoarce.
Adăugăm vinul şi dăm din nou în cuptor. Lăsăm să fiarbă până când carnea s-a frăgezit (furculiţa intră uşor în ea), deci friptura este gata!
Servim cu mămăliguţă, diverse garnituri, salate, murături! Recomandam si pomana porcului
Poftă bună!
1
Condimentele se adaugă în funcţie de gustul personal. Se poate adăuga şi boia, busuioc, pastă de ardei iute etc.
2
Eu am folosit vin de casă, dar puteţi folosi de care aveţi (alb, roşu), iar daca nu este şi nu este folosiţi doar apă!
3
În timpul preparării, carnea se întoarce de mai multe ori pentru a se pătrunde uniform.