Focaccia cu masline

de vishinelu in Piine, 6 Mar 2013 | 3716 vizualizari

 

Focaccia este o paine asemanatoare cu o placinta sau o pizza, fiind de origine italiana. Ea poate fi umpluta cu diferite ierburi aromatice in functie de preferinte, printre cele mai utilizate fiind oregano si busuiocul. Este o paine care se face foarte usor in ciuda timpului putin mai mare in care trebuie sa asteptati sa creasca aluatul. Pentru un gust dar si o culoare mai interesanta puteti utiliza mai multe feluri de masline (eu am folosit 2). Maslinele daca nu le luati decojite, va trebui sa le scoateti samburii. Deasemenea eu am folosit drojdie de la Dr. Oetker care nu mai necesita sa o lasati in apa sau lapte caldut pentru a se activa. Se amesteca direct cu faina.

 

INGREDIENTE

  • 350 grame faina
  • 200 ml apa calduta
  •  1 plic drojdie
  •  2 lingurinte zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura ulei de masline
  • masline (aproximativ 150 grame)
  • 1 lingurita oregano
  • 1 lingurita busuioc
  • 1 lingurita rozmarin
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Focaccia cu masline:

Intr-un bol incapator amestecam faina cernuta in prealabil cu pliculetul de drojdie.

Facem in centru o mica gropita in care vom turna apa amestecata cu zaharul si sarea. Punem 1 lingura ulei de maslina, oregano, busuiocul si rozmarinul si framantam in jur de 5 minute pana aluatul devine omogen si nu se lipeste de degete. Mutam aluatul pe o planseta tapetata cu faina si mai framantam la el tot aproximativ 5 minute.

Ideea este cu cat il framantam mai mult cu atat vom avea o focaccia mai pufoasa si frageda.

Mutam aluatul intr-un bol curat pe care l-am uns inainte cu putin ulei de maslina si il punem intr-un loc caldut (eu l-am pus pe aragaz langa un ochi aprins la minim), unde il vom lasa la dospit 1 ora. El isi va dubla volumul in acest timp. DUpa ce si-a dublat volumul, il apasam cu degetele pentru a scoate aerul din el si il intindem pe planseta (puteti folosi sucitorul).

Asezam maslinele, il impaturim dupa care il luam la framantat pentru a se distribui maslinele uniform. Il mutam intr-o tava (aici sunteti liberi sa folositi orice fel de tava aveti prin bucatarie) tapetata cu hartie de copt si il presati pentru a se distribui uniform pe toata suprafata tavii. Acoperim tava cu un prosop curat si il lasam la dospit inca 15 minute.

Dupa cele 15 minute facem cu degetul gauri in aluat, presaram deasupra sare de mare si cateva felii de masline si stropim cu ulei de masline din abudenta (sau in functie de preferintele fiecaruia :) ). Il acoperim inapoi cu prosopul si il mai lasam acoperit inca 15 minute. In acest timp pornim cuptorul la 180 de grade si il lasam sa se incalzeasca. In final bagam tava la cuptor unde o vom tine in jur de 30 de minute, verificand periodic in fuctie de cuptorul vostru de acasa.

Cand s-a rumenit frumos si este coapta o scoatem de la cuptor, usor sa nu ne frigem, feliem frumos si ne apucam de infulecat :). Se poate servi si rece dar ma indoiesc ca va mai ramane ceva pentru a doua zi.

Sa aveti pofta si nu uitati: Gatiti cu pasiune si sigur va iesi ceva bun.

Daca ti-a placut reteta noastra "Focaccia cu masline" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

ieri la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

ieri la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

ieri la 11:22

Panna Cotta cu zmeura  - Deliciu fin si cremos

pe 30.06 la 22:09

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Pâine fără frământare