Dacă n-ați mai auzit de grișul prăjit, vă spun că este ”pergelt gríz-ul” unguresc. Are un gust interesant și este un fel principal de mâncare foarte sățios.
N-am făcut de multă vreme, de obicei găteam papricaș de pui sau de ciuperci lângă, însă de această dată am făcut mici schimbări. :)
Merge foarte bine și cu tocănițe de carne sau legume.
Într-o tigaie se topește untul la foc mic. Se adaugă grișul și se prăjește cu atenție, amestecând continuu ( poate fi ars foarte ușor ). Când acesta devine rumen, adăugăm apa și lăsăm să fiarbă. La final adăugăm sarea și piperul.
Ficatul de pui ( eu am folosit ficat de pui crescut la curte ) se spală și se curăță bine, apoi se lasă să se odihnească într-un baiț realizat din celelalte ingrediente ( boabele de muștar le pisăm într-un mojar ), timp în care ne ocupăm de ciuperci.
Acestea se spală și se taie în patru, lăsându-le tulpina. Se călesc în suc propriu și puțin ulei ( fără adaos de apă ), iar spre final adăugăm usturoiul tăiat cubulețe și sarea.
Revenind la ficatul de pui, acesta se gătește pe grătar, sau în casă într-o tigaie-grill. Se montează farfuria și se poate servi atât ca meniu cald, cât și rece.
1
Grișul prăjit se aseamănă foarte bine cu mămăliga ( ca textură și maleabilitate ). De aceea, dacă doriți să lucrați cu el, să-l așezați în formă, faceți-o cât încă acesta este cald.