Îmi place mult ficatul (de pui, de porc...) pe care îl pregătesc, de obicei, prăjit rapid la tigaie, pentru consum imediat. De această dată l-am preparat în sos de vin, la cuptor și i-am asociat niște legume natur (cartofi, țelină, morcovi). A ieșit moale și bun, plăcut aromatizat. În fapt, o mâncare foarte gustoasă, excelentă...!
Ficatul se curăță de eventualele pielițe, se spală bine, se feliază (felii cam de 2-2,5 cm) și se pune în lapte dulce, pentru 30 minute.
După acest interval de timp, feliile de ficat se scot din lapte, se șterg cu prosoape absorbante de hârtie și se prăjesc în uleiul încins, după care se scot din tigaie și se depun pe o farfurie.
În același ulei se călește ceapa verde, tăiată rondele și se adaugă făina albă. Se amestecă, pentru a nu se forma cocoloașe.
Feliile de ficat prăjit se pun în cratița în care se va prepara mâncarea și se adaugă ceapa călită, cu făina și uleiul. Se mai adaugă 150-200 ml de apă, cât să cuprindă feliile de ficat și se dă la foc mic, până ce scade puțin sosul format. Între timp, se mai întorc feliile de ficat pe ambele fețe, pentru ca să se pătrundă bine.
Pasta de roșii se diluează cu vinul alb și se adaugă în vasul în care se prepară ficatul. Se mai adaugă: usturoiul mărunțit, 2 linguri de zeamă de lămâie, sare, piper, zahărul tos și cimbru. Se dă cratița la cuptor, la foc mediu, pentru 20-25 de minute, până ce mai scade sosul și se îngroașă.
Pentru servit, în sos se mai adaugă smântâna, se amestecă bine și se servește cu legume natur (pregătite simultan cu ficatul, ca să fie calde și stropite cu unt) totul fiind decorat cu codițe de ceapă verde, tăiate rondele și cu pătrunjel tocat.
1
Este foarte important ca ficatul să fie proaspăt, întreg și să aibă o culoare frumoasă.
2
Porționați cu atenție ficatul, în așa fel încât feliile să nu fie prea subțiri, pentru că se vor usca și întări la prăjit (să aibă cam 2-2,5 cm grosime).
3
Țineți feliile de ficat în lapte rece, timp de 30 de minute.
4
Nu prăjiți tare nici ficatul, nici ceapa, ca să nu se ardă.
5
Când adăugați făina, amestecați, ca să nu se formeze cocoloașe.
6
Pentru ca sosul să fie mai bun și nu prea închis la culoare, este mai bine să folosiți vin alb, cu un gust (demi) dulce.
7
Adăugați smântâna în sos, după ce ați scos preparatul din cuptor, chiar înainte de servire.
8
Pentru garnitură este bine să folosiți cartofi roz (fierți ”în coajă”) care nu se sfărâmă ușor și pot fi tăiați frumos, după preferință.
9
Adăugați sare în apa în care fierbeți legumele. Dacă le fierbeți la aburi, puteți să presărați sare peste ele, când montați farfuria.
10
Stropiți cu unt legumele calde și apoi decorați cu pătrunjel tocat.
11
Pregătiți din timp pătrunjelul tocat și codițele de ceapă, pentru decor.