O reteta de conservat fasolea galbena pentru iarna
Speli fasolea,o cureti de capete si eventualele "ate".Eu folosesc fasole oloaga,cu pastaia rotunda,galbena,care nu face "ate".
Pui uleiul (500 ml) la incins intr-o cratita,apoi pui fasolea la calit.Foloseste un ulei de calitate caci altfel risti sa se rancezeasca sau sa miroase "a peste".Eu folosesc "Unisol".
O calesti pret de 1/2 de ora,amestecand din cand in cand.Cand vezi ca incepe sa-si schimbe culoarea,sa devina oarecum sticloasa,,pui apa cat sa o acopere(sa o cuprinda)Poti folosi apa calda,astfel grabesti fierberea si nu risti sa se intareasca fasolea.
La 4 kg de fasole este necesar 2,5-3 litri de apa (depinde de vasul in care o fierbi)
Sarezi dupa gust,cu ATENTIE SARE NEIODATA .
Cand e fiatra de 3/4 ,pui 700-750 ml suc de rosii sau bulion,in functie de cat iti place de acra.
Ii mai dai cateva clocote cat sa dispara spuma de deasupra,dizolvi conservantul in zeama de fasole,adaugi verdeata tocata marunt ...si gata,pui in borcane cu filet.
O pui in pat cald pana se raceste,sau daca vrei sa fii sigura ca nu se strica,sterilizezi borcanele 1/2 ora.
Etichetezi si pui in camara.
Iarna ii faci prajeala,pui adaos de apa si gata fasolea ,ca atunci cand ai cules-o din gradina.
SPOR LA TREABA