Eton Mess este un desert traditional englezesc, perfect pentru toata familia...il puteti prepara cu cei mici ganditi-va ce bucurie pe ei sa sfarame bezeaua. Nu o bucurie pentru mame sa curete la final insa. :))
BEZEA:
ETON MESS:
BEZEA: Separati albsurile de galbenusuri, apoi mixati albusurile pana ce devin pufoase. Adaugati zaharul putin cate putin pana ce devin lucioase si se formeaza ridicaturi ferme cand ridicati mixerul. Tapetati o tava de cuptor cu hartie de copt si turnati compozitia de bezea formand un cerc cat de rotund puteti. Nu va straduiti prea mult pentru ca v-a trebuii sa sfaramati bezeaua la final de data asta imaginea nu conteaza. :) Coaceti in centrul cuptorului la gaz 1, 275°F 140°C pentru 1 ora. Cand aceatsa este gata stingeti focul si lasati bezeaua in cuptor cu usa inchisa pana ce s-a racit complet. (Am luat reteta dintr-o carte de bucate a Deliei Smith si ea spune ca este bine sa o lasati sa se usuce in cuptor peste noapte).
BRANDY SNAPS: Incingeti cuptorul si tapetati o tava cu hartie de copt. Adaugati untul zaharul si mierea intr-o tigaie si puneti-o pe foc mic amestecand continuu pana ce zaharul s-a topit. Aveti grija insa sa nu dati focul mare deoarece zaharul se poate cristaliza.
Cand nu mai simtiti granulele de zahar pe fundul vasului, stingeti focul si lasati sa se racoreasca cam 2-3 minute apoi adaugati faina ghimbirul ras si zeama de lamaie. Formati 4-5 cercuri din mixtura obtinuta in tava tapetata cu hartie de copt. Coaceti in cuptorul incins la 180C/350F/Gas 4 pentru 10-15 minute sau pana ce capata o textura dantelata si o culoare aurie.
Din pacate nu am apucat sa fac poze cand erau in tava deoarece trebuie sa lucrati repede innainte de a se intarii. Lasati sa se raceasca 1-2 minute apoi desprindeti usor cerculetele de brandy snap cu un cutit lat sau o paleta si asezati pe o portocala sau o bila marisoara pentru a capata forma unui cosulet. Modalitatea traditionala de a face brandy snaps este sa le rulati pe coada unei linguri de lemn unsa cu putin ulei. Cand s-au intarit umpleti cu frisca. In timp ce cosuletele se intaresc taiati capsunele in cuburi potrivite si amestecati cu cele 2 linguri zahar.
Mixati frisca si sfaramati bezeaua, puneti toate ingredientele intr-un castron incapator si amestecati cu o lingura de lemn .
Puneti amestecul cu capsune in cosulete si serviti imediat. Pentru a pastra cosuletele neumplute (daca va mai raman) puneti-le intr-un recipient inchis ermetic.
POFTA BUNA!!!