Am gasit frumusetile astea intr-o carte de retete traditionale sud americane.
Empanada in portugheza inseamna paine umpluta, provine de la verbul empanar - "a imbraca" in paine . SE pot umple cu carne, legume, fructe. Mai pe romaneste, sunt niste portofele umplute dupa propriul gust. nu cu bani, ce e drept...
Cert este un lucru, sunt nemaipomenite.
Eu am facut cu carne de pui, ciuperci, ceapa verde si le-am condimentat mai spicy! Au iesit dementiale, alaturi de sos de usturoi si salata verde.
Intr-un castron, am pus faina si am adaugat untul cubulete. Am framantat bine, apoi am adaugat ouale si sarea si am framantat un aluat pe care l-am dat la frigider cat timp am pregatit umplutura.
Legumele le-am curatat si le-am spalat, ciupercile le-am taiat felii, morcovul l-am ras, usturoiul l-am zdrobit, ceapa am tocat-o.
Intr-o tigaie, am pus putin ulei masline si am pus la calit, ceapa, usturoiul si morcovul ras.
Apoi, am adaugat carnea tocata si am calit-o bine. La sfarsit am adaugat ciupercile taiate si patrunjelul tocat.
Am adaugat sare, condimentele mexicane si praf de usturoi. Dupa ce s-au calit toate, am dat deoparte si am lasat sa se raceasca un pic, numai bine sa se intrepatrunda toate aromele in carne.
Am scos aluatul de la frigider si am intins o foaie din care am taiat cercuri (am folosit un castronel cu diam. cred ca de 10 cm) in mijlocul carora am pus cu o lingura, din umplutura de carne. Le-am impaturit si le-am presat pe margini cu furculita.
Intr-o tava, am pus o hartie de copt, am asezat toate placintele si le-am uns cu ou batut, am presarat un pic de pesmet si boia.
Am dat la cuptor si le-am copt cam 40 min. Au iesit bine rumenite.
Pt sosul de usturoi, am bagat la blender 3 catei usturoi, o cutiuta smantana mica si un pic ulei masline. Le-am blenduit pe toate si am adaugat putina sare. Demential sos...nici nu se compara cu cel din comert;)