Eierschecke este un desert cremos de care m-am indragostit de cum l-am gustat prima data aici la nemti la patiserie. Este specific zonei in care ne aflam noi, Thuringia si Saxonia, si consta intr-un tort/prajitura facut din foaie de aluat dospit, acoperit cu mere, seminte de mac si crema de branza peste care se mai pune o crema de oua. Numele eierschecke i se trage in mod destul de ciudat de la un port traditional barbatesc din secolul al 14-lea, numit Schecke care consta intr-o tunica lunga, stransa pe talie si care se purta cu o centura pe sold numita Dusing. Ei, si asa cum articolul asta de imbracaminte avea 3 parti, tot asa si prajitua noastra are 3 elemente principale. Exista mai multe variante de Eierschecke, asta e prima pe care o incerc, dar am de gand sa mai experimentez si altele ;)
Mai intai pregatim aluatul: de amesteca faina cu sarea, se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza, se incalzeste laptele si se dizolva in el untul si zaharul. Se framanta toate laolalta pret de 5-10 minute, dupa care se pune aluatul la crescut intr-un loc caldut acoperit cu un prosop pentru circa 45 de minute.
Intre timp pregatim crema de oua: facem o budinca din lapte, praf de budinca si zahar, dupa instructiunile de pe ambalaj, decat ca punem lapte mai putin ca sa iasa mai consistenta. Dupa ce s-a racit putin budinca, adaugam untul taiat cubulete si mixam pana se incorporeaza tot, apoi adaugam si galbenusurile de la oua. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, dupa care le incorporam si pe ele la crema amestecand usor ca sa ramana crema cat mai pufoasa.
Pentru crema de branza amestecam quarkul cu zaharul, zaharul vanilat si ouale, iar apoi adaugam si stafide, daca dorim.
Tapetam o tava de marime potrivita si cu marginile inalte cu hartie de copt sau o ungem cu unt si tapetam cu faina(eu nu am avut asa ca am facut in 2 tavi mai mici).
Se intinde aluatul cu sucitorul pana ii dam forma tavii si lasam si pentru margini 1-2 cm, apoi il asezam in tava. Peste aluat se toarna crema de branza si se niveleaza frumos. Peste crema de branza se toarna si crema de ou, iar apoi se da prajitura la cuptorul incins si se coace pentru 40 de minute la 180 de grade.
Se verifica dupa 40 de minute si daca e nevoie se mai lasa inca 10 minute pana se intareste crema de ou(scuturati putin de tava sa vedeti daca s-a intarit crema si in mijloc).
Se poate lasa sa se raceasca pe aragaz, se pudreaza cu zahar cand e rece si se serveste cu pofta! Va garantez ca nu va puteti opri la o felie!
1
daca nu aveti drojdie proaspata, puteti pune 1 lingurita drojdie uscata
2
stafidele nu sunt obligatorii, eu am pus pentru ca ne plac mult
3
in loc de 750 g quark, puteti amesteca 500 g branza de vaci cu 250 g smantana grasa si mixati bine, veti obtine acelasi lucru
4
daca vreti sa faceti doar intr-o tava de tort, injumatatiti ingredientele