Cred ca sunt cel putin douazeci de ani de cand fac eclere si sunt de departe printre favoritele noastre ca si desert.
Cand erau baietii mici si le faceam, nu aveau rabdare sa le lase sa se intareasca ciocolata pe ele, veneau langa mine si cum le glazuram, cum le devorau, chiar daca se manjeau cu ciocolata.
Si se certau cu Adi pe ele, isi tineau evidenta care a mancat mai multe :)))))))
Pentru coji, punem intr-un vas, pe foc, apa, uleiul si un praf de sare.
Cand incep sa fiarba, adaugam toata faina, tragem vasul de pe foc si amestecam energic pana se omogenizeaza bine aluatul.
Lasam aluatul la racit, apoi adaugam unul cate unul ouale, omogenizand compozitia dupa fiecare.
Dam aluatul la frigider 30 de minute, dupa care, cu ajutorul unui posh, trasam linii spritate in tava tapetata cu hartie de copt.
Coacem eclerele pentru 35 de minute la 180 de grade, apoi le lasam sa se raceasca.
Pentru crema, fierbem laptele cu un praf de sare si o lingura de zahar.
Frecam galbenusurile cu putina sare si zaharul, pana se spumeaza, apoi le diluam cu putin lapte rece si adaugam faina.
Diluam din nou cu lapte fierbinte de data aceasta, punand treptat toata cantitatea de lapte, apoi fierbem crema amestecand continuu, pana clocoteste de 2-3 ori.
Dam vasul deoparte de pe foc, adaugam esenta si zaharul vanilat si il dam la rece, acoperit cu o folie.
Cand este complet rece, incorporam in crema si mascarponele.
Sectionam cojile de eclere transversal si le umplem cu crema de vanilie, cu ajutorul poshului.
Pentru glazura, topim ciocolata rupta in bucati, in frisca lichida, adaugand si uleiul pentru a obtine o glazura mai lucioasa.
Intindem glazura imediat peste capacul eclerelor si dam eclerele la rece pana se intareste glazura, apoi se pot servi.
Sunt foarte bune, mai ales reci de la frigider.
Sa va fie de folos!
1
Crema mea nu este una foarte dulce, deci pentru amatorii de mai mult dulce, recomand sa se mai adauge zahar.