Dulceata de nuci verzi

de Tabita _ in Dulceata / Gem, 14 Iun 2013 | 5783 vizualizari

 

De cand am descoperit dulceata de nuci mi s-a parut deosebita. De la inceputul lunii iunie se pot gasi nucile potrivite pentru dulceata, insa depinde si de clima. Poate ca trebuia sa mai astept cateva zile sa mai creasca putin nucile, dar m-am grabit putin de teama sa nu treaca perioada lor.:) Oricum dulceata e dulceata. E foarte migaloasa munca, dar rezultatul conteaza: deliciu! Am urmat reteta Mayei.>:D

 

INGREDIENTE

  • 100 nuci verzi (1,300 kg)
  • 800 g zahar
  • 500 ml apa
  • 2 lamai
  • extract de vanilie sau pastaie
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de nuci verzi:

Se indeparteaza coaja si tot ce e verde pana ajungem la invelisul alb.

Pe masura ce se curata, se pune fiecare nuca în castronul cu apa rece, care în primele 3-4 ore se schimba de 3 ori. În a patra tura de apa rece se lasa peste noapte împreuna cu cîteva felii de lamîie. Se pune o farfurie peste nuci, pentru a le tine pe toate sub apa. În total au stat 24 de ore în apa rece.

A doua zi vor arata la fel de bine ca seara, aceeasi culoare proaspata.

Se oparesc de trei ori cîte 3 minute, de fiecare data schimbînd apa.

Apoi se lasa pe un servet la scurs.

Se stoarce zeama de la lamai care se adauga la jumatatea timpului de fiert.

Se pune zaharul împreuna cu apa si vanilia la fiert.

Dupa ce zaharul s-a dizolvat, iar siropul începe sa se lega putin, se adauga nucile.

Se lasa aproximativ 15 minute pe foc mic, dupa care se da mai tare focul. Se adauga zeama de lamaie.

Din cînd în cînd, apasam cu o lingura pe cîte o nuca, sa vedem daca se înmoaie.

Daca se simt (prin apasare) moi si îmbibate cu sirop, ridicam temperatura si le mai dam intr-un clocot.

Siropul avînd asa mult zahar, se caramelizeaza rapid la foc mai iute, de aceea nu lasati sa se îngroase considerabil, ajunge daca începe sa vi se lipeasca lingura cu care ati amestecat, de farfurie. Chiar daca vi se pare fluid, dupa ce se raceste se va îngrosa suficient.

Se testeaza turnînd cîte o picatura de sirop pe o farfurie. Daca nu se întinde e gata.

Se toarna dulceata înca fierbinte în borcane, se strange bine capacul si se intorc cu fundul în sus pentru cîteva minute pentru a se forma un vid si a se pastra mai mult timp.

Se lasa sa se racoreasca, apoi se poate degusta.

TIPS-URI

1

Pentru curatat este nevoie de un cutit bine ascutit cu lama scurta.

2

Pentru a nu ne pata pe maini se curata sub jetul de apa sau purtand manusi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de nuci verzi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 30 %
999.99 lei
699.99 lei

Aparat de vidat VS5910X

- 300 lei
1799.99 lei
1499.99 lei

COMENTARII (29)

Tabita _ 1

14.06.2013, 23:30

Multumesc Adry!

gio 1

15.06.2013, 01:40

Tabita _ 1

15.06.2013, 14:16

Gio

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Guacamole - Pate de avocado, delicios si foarte racoritor

de vasimur 4

ieri la 17:49

Brioșe pizza delicioase - Rețeta rapidă și savuroasă

ieri la 08:45

Mucenici moldovenești de post, însiropați - Rețeta simplă și savuroasă

pe 04.03 la 10:51

Ciuperci umplute cu cremă de brânză și legume – Aperitiv delicios și ușor de preparat

pe 03.03 la 09:02

TOP
utilizatori

Constelatialeu

1180 puncte

mirela0911

1000 puncte

Rocsi

418 puncte

vasimur

251 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Bucatarasul copiilor - Dulceata de nuci verzi