Am avut multe gutui si am zis sa incerc si o dulceata de gutui confiate pe langa dulceata clasica.
Am ramas placut impresionata de noua dulceata de aceea eu cred ca merita sa incercati aceasta reteta .
Se curata de puf gutuile, se spala si se curata de cotoare.
Pe urma taiem gutuile in felii subtiri.
Ca sa nu se oxideze prea mult, se stropesc fructele taiate cu zeama de lamaie .
Intr – o cratita de 5 litri punem zaharul si apa, amestecam si punem pe foc .
Dupa ce s – a dizolvat zaharul si incepe lichidul sa fiarba formandu –se siropul, punem feliile de gutui si amestecam bine ca sa se omogenizeze compozitia .
Cand incepe amestecul nostru sa fiarba facem focul mic si mai lasam 5 minute .
Dupa cele 5 minute luam cratita de pe foc si o lasam acoperita cu un prosop pana a doua zi in camara .
A doua zi luam cratita din camara si o punem pe foc
Observam ca dulceata parca a scazut putin si bucatile de gutui a inceput sa se confieze usor.
Cand incepe iar sa fiarba o mai lasam pe foc 5 minute si pe urma iar o acoperim cu un prosop si o punem in camara pana a doaua zi .
In ziua a treia luam cratita din camara si o punem pe foc .
Observam ca ale noastre felii de gutui par si mai confiate, iar dulceata capata o culoare frumoasa galbena .
Cand incepe sa fiarba dulceata noastra dam focul mic si lasam la fiert 20 – 30 de minute .
Avem grija sa nu amestecam prea insistent ca sa nu stivim feliile de gutui .
Observam ca pe parcursul fierberii culoarea devine mai roz si atunci facem testul cu picatura pe farfurie .
Am oprit fierberea atunci cand picatura nu se imprastie prea tare .
Am turnat dulceata fierbinte in borcane curate si uscate si am pus capacele .
1
Cine doreste poate folosi cotoarele si partile tari de la gutui pentru a pregati o peltea gustoasa. Din cantitatile mentionate mai sus am obtinul 5 borcane de 300 ml