Pentru ca am citit aici un articol interesant despre catina,va dau si eu o reteta de dulceata
Dupa cum v-am spus,am fost plecata in Franta intr-un orasel superb de munte;acolo este raiul pe pamant dar nimeni nu stie despre aceste vitamine naturale care cresc si se usuca tot acolo;de unde credeti ca am adunat catina??din zona care delimiteaza casele,adica mai pe romaneste din "gardurile"oamenilor;nu au garduri de scandura,ciment sau alte materiale ca la noi,ci pur si simplu un gard extraordinar de frumos de catina;tot pe strazi am mai vazut si tufe mari de rozmarin de care nimeni nu stie nimic,tufe de levantica,pomi cu rodii si alte fructe pe care nu le stiu iar prin padure,nu va imaginati cate am gasit; sa nu va imaginati ca toate acestea sunt poluate,fiind pe strada;nici vorba,masinile nici nu se aud cand circula.Cateva cuvinte despre aceasta dulceata; daca aceste bobite au aceeasi culoare si coapte si crude,le-am cules la gramada;abia la fiert se vad care au fost crude,dar va asigur ca tot delicioasa si sanatoasa este.
Am facut un sirop putin mai gros din zahar,apa si batonul de vanilie(l-am scos la sfarsit) apoi am adaugat catina curatata si spalata. Am lasat focul mare 15-20 min iar la sfarsit am adaugat zeama de lamaie. Am pus fierbinte in borcane si le-am adus acasa.