Va aduc o reteta foarte buna pentru conservarea dovlecelului, care merge si la teci (pastai de fasole, cum se zice prin alte parti). Garantez ca tine peste iarna. Se poate folosi atat la ciorba cat si la mancare. O sa va dau reteta pentru o portie, din care ies 6 borcane de 800 g, dar voi faceti cat vreti sau cat aveti. Eu am facut mai multe portii pentru ca am avut dovlecel din gradina de la bunici.
Se pune dovlecelul curatat de seminte si de coaja intr-un tuci, apoi se adauga uleiul.
Rosiile se spala, se taie in sferturi (li se indeparteaza cotorul) si se dau prin robotul de bucatarie. Se pun peste dovlecel. Se adauga sarea, se amesteca putin, apoi se da drumul la foc. Se fierbe totul pana cand dovlecelul se inmoaie, cat sa fie bun de mancat. Se pune compozitia fierbinte in borcane de 800 g si se capacesc bine. Apoi borcanele se fierb intr-o cratita cu apa calda, in care se aseaza un prosop, timp de 30-40 de minute. Se lasa la racit in cratita pana a doua zi.
1
Optional, pentru gust, puteti adauga si 2-3 ardei grasi.