Tort cu blat de cacao ce nu necesită însiropare, jeleu de caise în interior, cremă de cafea și glazură oglindă de caramel.
„Bunatati pentru Craciun”
Blatul:
Se încinge cuptorul.
Se separă ouăle. Se dă untul rece pe răzătoare, se adaugă gălbenușurile, un praf de sare și îndulcitorul, amestecând cu mixerul. Se adaugă laptele, cacaoa, praful de copt, amestecând.
Separat, se bat cu mixerul albușurile cu un praf de sare și zeama de lămâie, până se obține o bezea.
Se încorporează spuma de albușuri în amestecul pregătit anterior, apoi făina, în ploaie, omogenizând cu o spatulă.
Se toarnă compoziția într-o formă de copt rotundă, pregătită cu hârtie de copt și se coace la foc mediu, aprox 30-35 de minute.
Jeleul de caise:
Se încălzește gemul de caise, într-un ibric, pe foc mic, 2-3 minute. Se dă deoparte, se pasează cât mai fin, cu ajutorul unui blender de mână, se lasă un pic la răcorit, apoi se adaugă gelatina hidratată înainte în apă rece, amestecând (aveți grijă să verificați temperatura piurelui de caise înainte de a adăuga gelatina, întrucât gelatina se distruge la temperaturi de peste 60ºC).
Primul pas pentru montarea desertului:
Se scoate tortul din forma detașabilă, se lasă pe farfurie sau pe baza formei.
Se scobește blatul, în mijloc, se toarnă jeleul de caise și se dă la frigider, să se întărească jeleul.
Crema de ciocolată:
Se topesc ciocolata și frișca neîndulcită, într-un bol, pe baie de abur, amestecând din când în când până s-a topit ciocolata. Se dă la frigider, apoi se adaugă crema mascarpone și cafeaua solubilă și se bate cu mixerul până capătă consistența unei creme.
Acum, putem termina de montat desertul:
Se întinde uniform crema peste blat, îmbrăcându-l și nivelând cât mai fin, pentru că orice defect sau denivelare se va vedea pe sub glazura oglindă, care este ca o rochie de mătase. Se dă tortul la congelator o oră.
Glazura oglindă de caramel:
Se caramelizează zahărul într-o crăticioară cu fund gros, doar agitând ușor cratița, nu se amestecă în ea cu nimic. Când culoarea a devenit maronie (aveți grijă să nu ardeți zahărul, pentru că se amărăște), adăugați puțină apă la început, dar cu grijă, întrucât sfârâie și degajă aburi, apoi restul de apă. Se poate amesteca acum cu un tel pară, până se topește zahărul. Dacă zahărul s-a cristalizat, nu vă faceți grijă, ci fierbeți și amestecați până se topește. Acest proces durează aprox 6 minute.
Se adaugă amidonul dizolvat în 50 ml apă rece, apoi smântâna pentru gătit și se mai fierbe, amestecând, vreme de 2-3 minute.
Se dă amestecul de pe foc, iar când temperatura a scăzut sub 50ºC, se adaugă gelatina hidratată în 50 ml apă rece, amestecând. Se lasă la răcit.
Decor:
Se așază tortul pe un suport (eu folosesc o cupă de înghețată) așezat la rândul lui în altă tavă adâncă (eu folosesc o tavă de tartă).
Când glazura oglindă a atins 25ºC și a căpătat consistența mierii (aveți grijă să nu o răciți prea tare, pentru că se va turna cu cocoloașe-semn că s-a închegat gelatina),
Se toarnă glazura cu mișcări circulare dinspre centru spre margine, lăsând-o să curgă peste laterale. Glazura care a căzut în tavă se poate refolosi. Nu folosiți spatulă să o nivelați!
Se decorează după gust. Eu am optat pentru câteva decorațiuni pe care le-am pregătit cu o zi înainte dintr-o tabletă de ciocolată albă topită și amestecată cu diverși coloranți alimentari naturali pudră, apoi am dat peste noapte la congelator.
Se dă înapoi la frigider până la servire.
Porții: 12
Timp de pregătire: 2 h 30 min
Timp de coacere: 30 min
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/01/tort-cu-glazura-oglinda-de-caramel.html