La multi ani, Leo ! Sora cu nr.2 pe tricou, in ordinea nasterii, adica eu prima, se stie, Clemace-Clementina, aia mare......sa ne mai radem nitel, zic......Vali al meu a vrut sa-i fac un tort mic, cu crema de unt si lamie...si mie cum nu-mi vine cheful asa oricand l-am tot amagit ca-i fac, aseara pe inserate m-a palit cheful si m-am apucat sa-l mesteresc. Cum azi 15 ale lui noiembrie e ziua scorpioancei de Leo, am zis ca e in cinstea ei si-l mananca Vali. Ea sa-si manance tortul ei....asa este cand distanta ne desparte...dar se poarta online, asa ca mancam online, adica facem schimb de poze cu tort....:)))))))))))))))))))
Crema : Am inceput cu ea, dar nu-i o regula. Am pus untul moale intr-un castron, am adaugat laptele condensat si am mixat bine. Galbenusurile impreuna cu zaharul si zeama de lamaie le-am pus pe bauie de abur si am amestecat continuu cca 10 min. Apoi am incorporat galbenusurile in untul moale, putin cate putin, mixand de fiecare data cate 2 min, la final am adaugat un pic de colorant galben, pentru a accentua culoarea din galbenusuri.
Sirop : Apa cu zaharul le-am pus sa fiarba, dupa ce a dat in 2-3 clocote, am stins focul si am adaugat esenta de lamaie, am lasat sa se raceasca bine.
Blat : Pentru ca mi-am achizitionat un set de forme de tort detasabile, cu pereti inalti, am zis sa incerc si varianta de tortulet ianlt.. Am tapetat forma cu hartie de copt, forma cu diametrul de 17 cm si inaltime de 13 cm ( e forma cea mai mare din set). Cele 3 albusuri ramase de la crema le-am mixat cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o spuma tare. Separat am pus cele 4 oua intregi, am adaugat zaharul, coaja de lamaie si uleiul si am mixat pana sa dublat volumul in castron. Apoi am adaugat faina cernuta, am omogenizat bine si la final am incorporat albusurile cu miscari lente de jos in sus. Am pus compozitia in forma de tort, am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade, este gata cand trece testul scobitorii, fiind mai inalt dureaza un pic mai mult la cuptor. Am scos blatul din cuptor si l-am lasat sa se raceasca.
Asamblare. Am sectionat blatul in 6 parti aproximativ egale, apoi am siropat blaturile si le-am umplut cu crema intre ele. am imbracat blatul cu crema ramasa si am glazurat cu ciocolata topita, pata de culoare .