Un tort relativ ușor de făcut și foarte bun, pe care fiecare îl poate orna cum vrea și-i poate schimba numele, după preferință. Eu i-am pus numele după ornamentele sub formă de fulgi pe care le-am folosit pentru decorat.
Pentru blat, se bat albușurile spumă, cu sarea și zahărul (pus puțin câte puțin) se adaugă treptat gălbenușurile, apoi nuca și la urmă făina, în care s-a amestecat praful de copt. Se pune compoziția într-o tavă cu diametrul de 22 cm, prevăzută cu hârtie de copt, unsă cu unt și se dă la cuptor, la foc potrivit/mediu, pentru aproximativ 45 de minute.
Când blatul s-a copt, se scoate din tavă, se lasă să se răcească și apoi se taie în trei foi egale.
Pentru cremă, se mixează ouăle întregi cu zahărul și apa, după care se pune compoziția la bain-marie, și se amestecă întruna, până se îngroașă. Când această compozițe s-a închegat, se ia cratița de pe foc, se adaugă cacaua, amestecând rapid, să nu se formeze cocoloașe, după care se mai ține pe foc încă 2-3 minute.
După acest interval de timp, se ia cratița de pe foc și se lasă compoziția la răcit, după care se adaugă untul și esența de rom (după gust).
În timp ce crema stă la răcit, se face siropul. Se fierbe apa cu zahărul 4-5 minute, se adaugă esența de migdale, sau coaja rasă de lămâie și se dă la răcit.
Se montează tortul. Prima foaie de blat se pune în platou, se însiropează puțin și se unge cu 1/3 din cremă. Cea de-a doua foaie se pune deasupra, se însiropează și se unge cu altă treime din cantitatea de cremă, iar apoi cea de-a treia foaie se însiropează pe partea care va fi pusă peste celelalte foi, se pune deasupra și apoi cu ultima treime din cantitatea de cremă se tapetează tortul.
Se decorează după preferință, cu ornamente decor, frișcă, fructe confiate, stafide, nucă de cocos, nuci caramelizate, etc...
Se păstrează la frigider, până în momentul în care se servește.
1
Nu însiropați tare blatul, pentru că este aerat, are puțină făină și siropul în cantitate mare l-ar înmuia foarte mult.
2
Nu tăiați blatul decât după ce s-a răcit.
3
Aveți grijă să nu se formeze cocoloașe de cacao, atunci când definitivați crema.
4
Nu amestecați untul în compoziția de ouă, zahăr și cacao, decât după ce s-a răcit.
5
Esențele se adaugă tot în compozițiile răcorite, nu fierbinți, ca să-și păstreze parfumul și tăria.