Simplu de preparat, foarte gustos și, mai ales, foarte aromat, acest Tort de biscuiți cu mere și cremă de vanilie!
Merele călite cu unt și scorțișoară, s-au combinat perfect cu crema de vanilie în care am adăugat și ciocolată albă.
Sunt mult mai rapide torturile cu biscuiți, sau cele cu pișcoturi, pentru că nu mai ai grija coacerii blatului și a răcirii acestuia.
Însă ideea combinației de mere și cremă de vanilie, am preluat-o de pe blogul Gicuței: Bunătăți din bucătăria Gicuței, căreia îi mulțumesc pentru inspirație!
Pregătim merele pentru Tort de biscuiți cu mere și cremă de vanilie.
Curățăm merele de coajă și cotoare și le dăm pe răzătoarea mare.
Le punem într-un vas, pe foc și le amestecăm cu zahărul, până când se caramelizează și se formează sirop.
Adăugăm amidonul, în funcție de cât sirop rezultă și amestecăm intens, pentru omogenizare.
Când se îngroașă ca o budincă, adăugăm untul tăiat bucățele și scorțișoara și din nou amestecăm.
Mai lăsăm merele pe foc până se topește untul și se omogenizează compoziția, apoi stingem focul și dăm vasul la rece.
Pregătim crema de vanilie.
Amestecăm amidonul cu zahărul, făina și puțin lapte rece.
Restul de lapte îl punem la fiert cu un praf de sare, iar când este fierbinte, adăugăm amestecul de mai sus.
Amestecăm intens până când crema se îngroașă ca o budincă și fierbe creând bășicuțe.
Adăugăm ciocolata ruptă în bucăți, vanilia și din nou amestecăm până la omogenizare.
Stingem focul, acoperim crema cu o folie direct peste ea pentru a nu face crustă și o dăm la rece.
Crema va fi ceva mai groasă, aproape de consistența unei budinci.
Când este răcită, o mixăm și încorporăm mascarponele.
Asamblare Tort de biscuiți cu mere și cremă de vanilie.
Așezăm un rând de biscuiți în tavă și întindem peste ei jumătate din crema de vanilie.
Așezăm din nou un rând de biscuiți peste cremă și întindem peste ei crema de mere.
Urmează un alt rând de biscuiți, restul de cremă și terminăm cu un ultim rând de biscuiți.
Topim ciocolata la bain marie împreună cu untul și laptele, o omogenizăm și o turnăm fierbinte peste ultimul rând de biscuiți.
O întindem bine cu spatula de tort și dăm tava cu tortul de biscuiți la rece pentru cel puțin o oră.
Nu este necesar să însiropăm biscuiții, deoarece se vor hidrata de la creme.
Nouă ne-a plăcut tare mult acest tort, sper să vă placă și vouă dacă îl veți încerca!
1
Biscuiții nu se însiropează, se vor hidrata și înmuia perfect de la creme.
2
Dimensiunile tortului: 25/25 cm.